Rwandese journalisten slachtoffer van intimidatie

De organisatie Journaliste en Danger (JED) roept de Rwandese autoriteiten op om de persvrijheid te verdedigen. Verleden week nog werd een journalist van het onafhankelijk blad Umuvugizi bewusteloos geslagen.
De persvrijheid wordt op geen enkele manier gegarandeerd in Rwanda. Kritiek op het regime is amper toegelaten en veiligheidsdiensten houden een oogje in het zeil. Daarom roept Journaliste en Danger de autoriteiten op om alle media de vrijheid te gunnen verslag uit te brengen zonder bedreigd te worden.
“Rwanda moet zijn nationale en internationale engagementen naleven rond mensenrechten en de persvrijheid in het bijzonder”, zegt Journaliste en Danger, een Congolese organisatie die de persvrijheid verdedigt.
Het recentste incident dateert van verleden week. Jean-Bosco Gasasira, de hoofdredacteur van het onafhankelijke magazine Umuvugizi, werd in elkaar geslagen toen hij in zijn auto stapte. Gasasira had eerder al geklaagd over dreigtelefoons. Reporters sans Frontières roept de Rwandese president Paul Kagame op om strenge maatregelen te nemen: “Kagame moet eindelijk leren luisteren naar de onafhankelijke pers in plaats van ze te behandelen als een vijand.”
De voorbije jaren waren media en journalisten meermaals het slachtoffer van bedreigingen en anonieme knokploegen. In 2006 vielen vier gewapende mannen binnen bij Bonaventure Bizumuremyi, de redacteur van één van de weinige onafhankelijke kranten in het land. Ze sloegen zijn inboedel kort en klein en dwongen hem te stoppen kritische artikels te publiceren over de regerende partij, het Rwandees Patriottisch Front (RPF).
Een andere journalist van die krant, Jean-Léonard Rugambage, bracht elf maanden in de cel door nadat hij de corruptie in rechtbanken had aangeklaagd. Hij verdween elf maanden achter de tralies maar werd uiteindelijk vrijgelaten.
Ook het weekblad Umuseso, dat gerespecteerd wordt voor zijn politieke analyses, kreeg de wind van voren. Eén van de redacteurs van het blad, Charles Kabonero, kreeg een jaar gevangenisstraf met uitstel en moest 1450 euro ophoesten omdat hij een kritische reeks artikels over de regering had geschreven.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur