Rwandese overheid boos op België

De Rwandese overheid is niet te spreken over de beslissing van de Belgische overheid om een verdachte van de genocide toe te laten in België.
Sibille de Cartier van de Belgische ambassade in Kigali heeft tegenover de Oegandese krant The Monitor bevestigd dat Emmanuel Bagambiki, die aangeklaagd was wegens volkerenmoord en misdaden tegen de menselijkheid, toestemming gekregen heeft om op Belgisch grondgebied te komen. De Brusselse regering heeft volgens De Cartier ook al de Rwandese procureur ingelicht over Bagambiki’s aanwezigheid in België. Indien er nieuwe aanklachten geformuleerd worden tegen Bagambiki, kan de Belgische justitie een onderzoek starten.
De Rwandese overheid is ontgoocheld. “Het is jammer dat Brussel onderdak geeft aan Bagambiki”, zei de Rwandese minister van Justitie, Tharcisse Karugarama, in de krant Daily Monitor. “We hebben genoeg klachten en ooggetuigen tegen hem.”
Emmanuel Bagambiki was tijdens de Rwandese volkerenmoord in 1994 prefect van de provincie Cyangugu. Hij verscheen in 2004 voor het Rwanda-Tribunaal in Arusha, maar de rechters oordeelden dat er onvoldoende bewijs tegen hem was. De VN-aanklagers gingen in hoger beroep tegen de uitspraak, maar in 2006 bevestigde de Kamer van Beroep de vrijspraak van Bagambiki.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur