Rwandese vrouwen doen gooi naar meerderheid in parlement

Overal in Rwanda voeren vrouwen massaal campagne voor de parlementsverkiezingen op 15 en 16 september. De kandidates zijn erop gebrand de meerderheid te behalen in de Kamer. “We willen het overwicht in het parlement omdat we ook de meerderheid van de bevolking uitmaken”, zeggen ze.
De Rwandese vrouwen gaan ervoor. Tussen de 356 kandidaten zitten 196 vrouwen. Volgens een lid van de Kiescommissie maken de vrouwen op elk vlak een meer gemotiveerde indruk dan de mannen. “Ze waren met velen om hun kieskaarten in ontvangst te nemen en hun bijdrage aan de campagne te betalen. Bovendien werken veel vrouwelijke ambtenaren en vrijwilligers mee aan de verkiezingen.”
Vrouwen hebben in elk geval het overwicht onder de kiezers. Volgens de voorzitter van de nationale Kiescommissie, Chrysologue Karangwa, is 54,9 procent van de bijna 4,75 miljoen kiezers van het vrouwelijke geslacht.
Momenteel is de Rwandese Kamer van Volksvertegenwoordigers met 48,8 procent vrouwen al houder van het wereldrecord. Het was de Rwandese president Paul Kagame die de aanzet gaf voor de spectaculaire stijging van het aantal vrouwelijke parlementsleden. “Dat heeft andere vrouwen aangemoedigd om allerhande functies op verschillende niveaus te ambiëren”, stelt de president. Zo hebben de vrouwen volgens Kagame een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van het land.
“We hebben meer aandacht voor wetten die het sociaal welzijn dienen, bijvoorbeeld door de strijd aan te gaan met het geweld tegen vrouwen en meisjes”, zegt een voormalige volksvertegenwoordigster. “We zijn vooral ook trots op de herziening van de wet over het huwelijk, de vrijheden en de erfenisrechten van de vrouw. Op het vlak van erfenisrechten heerst er nu gelijkheid in Rwanda.”

Luisterend oor


“Als ik verkozen wordt, zal ik me inzetten voor de vrouwen op het platteland, zodat die ook wat kunnen verdienen en het niet langer zonder technologie moeten stellen”, belooft een kandidate. “Ik zal die vrouwen ook helpen mee te dingen naar functies met beslissingsmacht.”
“We willen niemand aan een mandaat helpen die slechts een goed loon op het oog heeft”, waarschuwt een lid van Haguruka, een Rwandese ngo voor de verdediging van de vrouw en het kind. “Parlementsleden moeten bijdragen aan betere leefomstandigheden voor hun medeburgers. We hebben genoeg kandidates zien passeren die na hun verkiezing opgaan in hun zaken in de stad en pas bij de volgende campagne terugkeren naar hun kiezers.”
Een vrouw uit Musanze in het noorden van het land deelt die mening. Ze zegt dat ze nog geen parlementslid heeft ontmoet in de voorbije vijf jaar. Parlementsleden krijgen in Rwanda vaker het verwijt dat ze hun oor niet te luisteren leggen bij de bevolking. “Ze luisteren slechts naar de uitvoerende macht”, vindt een andere dorpeling uit het noorden.
(InfoSud/vertaling IPS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.