Sabotage van ontwikkelingssamenwerking door Israël

Hoe zinvol is het om aan ontwikkelingssamenwerking te doen in de Palestijnse Gebieden als Israël die inspanningen verhindert? Terwijl de aanval op de Freedom Flotilla vlot de internationale pers haalt, heeft de Israëlische regering in acht jaar tijd meer dan dertig Palestijnse organisaties in Oost-Jeruzalem opgedoekt om veiligheidsredenen. Zo investeert de Belgische belastingbetaler in opbouw terwijl Israël afbouwt.
  • Apache Palestijnse meisjes in het Nidal-centrum in Oost-Jeruzalem. Het centrum werd in juli 2009 gesloten door Isra Apache
In juli 2009 sloot het Israëlische leger het Nidal-gemeenschapscentrum, gelegen in het oude stadsgedeelte in Oost-Jeruzalem. Het centrum werd in 2000 opgericht door de Palestijnse organisatie Health Work Committees (HWC).
Specifiek voor de sluiting van het Nidal-centrum lijkt het Israëlische leger zich te hebben gesteund op artikel 6 van het antiterrorismewet van 1948. De naam van het centrum doet immers denken aan de Abu Nidal Organisatie, een verzetsbeweging die in de jaren zeventig verschillende aanslagen heeft uitgevoerd. Volgens Danny Claes van Intal, het overkoepelende orgaan van vier Belgische ngo’s. is ‘nidal’ (strijd) echter een veel voorkomende naam en heeft het niets met Abu Nidal te maken.
Tussen 2008-2011 heeft het Belgische ministerie voor ontwikkelingssamenwerking 50 miljoen euro voorzien voor de onderwijssector en de maatschappij-opbouw in Palestina. Eén miljoen euro van dat budget (pdf) wordt geïnvesteerd in Oost-Jeruzalem.
Lees het volledige artikel op Apache.be

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.