“Sahara kan heel Europa van energie voorzien”

Door een deeltje van de Sahara met zonnepanelen te bedekken, kun je heel Europa van energie voorzien. Dat zegt een Amerikaanse onderzoeker.
“Noord-Afrika kan Europa alle energie bezorgen die het nodig heeft”, zegt Anthony Patt, die onderzoek doet aan het Internationaal Instituut voor de Analyse van Toegepaste Systemen in Oostenrijk. In de Sahara schijnt de zon tweemaal zo hard als in Spanje. Ook in de winter schuiven er zelden wolken voor de zon.
Het is systeem is zowel technisch als financieel haalbaar, zegt Patt. Het volstaat een fractie van de woestijn, ter grootte van een klein Europees land, met zonnepanelen te bedekken. Patt stelt een systeem voor waarbij de zonnestralen water in stoom omzetten. Er staan proefprojecten voor zo’n systeem op stapel in Egypte, Marokko en Algerije.
Het gaat om een goedkope vorm van zonne-energie, zegt Patt, en ook de prijzen voor elektriciteitstransport zijn gevoelig gedaald. Volgens Patts berekeningen kan een investering van 55 miljard euro door de Europese regeringen, gespreid over tien jaar, het project aantrekkelijk maken voor privé-investeerders.
Patt lanceerde zijn voorstel tijdens een groot klimaatcongres deze week aan de Universiteit van Kopenhagen. Het congresrapport wordt in december aan de deelnemers van de belangrijke VN-Klimaattop in Kopenhagen overhandigd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.