Saharastroom voor Europa onzeker

Desertec, een project om Europa van zonnestroom te voorzien uit de Sahara, zit in moeilijke papieren nu belangrijke partners er de brui aan geven.

Het idee achter Desertec is veelbelovend: de grote Europese vraag naar stroom koppelen aan de overvloed aan zonne-energie in de Noord-Afrikaanse landen. In 2009 werd daarom gestart met een project van 400 miljard euro. Stroom uit Noord-Afrikaanse zonne- en windinstallaties zou via hoogspanningskabels onder de Middellandse Zee naar Europa gevoerd worden. Op termijn zou het project aan 15 procent van de Europese stroomvraag moeten kunnen voldoen.

Twijfels

Maar drie jaar later is er nog maar weinig vooruitgang geboekt, en de toekomst van  het project lijkt onzeker nu industriegiganten als Bosch en Siemens de voorbije weken lieten weten dat ze zich zullen terugtrekken uit het project.

Maar ook overheden beginnen te twijfelen. Begin deze maand nog kondigde Desertec aan dat het een enorme zonnecentrale zou beginnen bouwen in Marokko. De Spaanse overheid zou een principeakkoord tekenen over steun aan het project, maar lijkt nu te twijfelen. Spanje liet weten dat het de middelen nog niet heeft gevonden om het project te steunen.

Energieonafhankelijkheid

Desertec maakt zich sterk dat het om kleine tegenslagen gaat die het succes van het project niet in gevaar brengen. Er zijn dan wel vertrekkende investeerders, luidt het, maar die worden vervangen door nieuwe geïnteresseerden, zoals het Spaanse Elecnor. Desertec blijft voorlopig ook op de steun rekenen van onder meer E.ON, Deutsche Bank en de Duitse herverzekeraar Munich Re.

Maar critici vrezen dat er meer fundamentele problemen zijn met het Desertec-concept. Hernieuwbare energiebronnen hebben principieel als grote voordeel dat ze de energieonafhankelijkheid vergroten, maar dat is niet het geval voor Desertec. Europa zou immers afhankelijk worden van een nieuwe regio, Noord-Afrika, die niet altijd even stabiel is. Er zijn ook ethische problemen, omdat er energie opgewekt wordt in een regio die het zelf vaak nog zonder stroom moet stellen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift