Salomonseilanders kampen met watertekorten

De Salomonseilanden hebben een van de hoogste verstedelijkingstempo’s ter wereld, en de infrastructuur kan de snelle aangroei niet bijhouden. Meer dan een derde van de inwoners kampt met een ernstig watertekort.

  • IPS/Catherine Wilson De gemeenschappelijke waterkraan in de wijk Lord Howe in Honiara is druk bevraagd. IPS/Catherine Wilson

De hoofdstad Honiara, op het grootste eiland Guadalcanal, is een kuststad met meer dan 64.000 inwoners, en dat aantal groeit met 2,7 procent per jaar. In de stad zelf kampen gezinnen dagelijks met tekorten aan proper water om te koken, te drinken en zich te wassen.

Maar in de dertig informele wijken rond de stad, waar meer dan 22.000 mensen wonen, heeft 92 procent van de bevolking gewoon geen watervoorziening. Amper 2 procent van de woningen heeft een volwaardig toilet.

De watervoorziening in de hoofdstad kan de snelle bevolkingsaangroei niet volgen. Bovendien is een deel van het netwerk sterk verouderd of beschadigd tijdens de “spanningen”, zoals de burgeroorlog tussen 1999 en 2003 genoemd wordt.

“Water om ons te wassen halen we uit de bron”, zegt Alison, een inwoonster van de wijk Henderson, waar zo’n drieduizend mensen leven. “Maar voor drinkwater moeten we veel verder.”.

In de Lord Howe-wijk, net naast het stadscentrum, beschikken de inwoners over een kraantje per drie of vier gezinnen. “Maar er zijn dagen waarop de kraan droogt blijft, en er geen water is. We slaan het daarom op in plastic tanks, om het aanbod te kunnen beheersen”, zegt de plaatselijke pastoor Muliava.

Met de afvalwaterverwerking is het al even slecht gesteld. “Er zijn hier zo’n drie huizen die een degelijke riolering hebben, maar de meeste mensen gaan gewoon naar het strand even verderop”, zegt Muliava. “Ook al is het ‘s nachts niet veilig”.

Ziekte en risico

Het gebrek aan zuiver drinkwater en degelijke afvalwaterverwerking werkt de verspreiding van ziektes in de hand zoals dysenterie, diarree en cholera. Volgens het VN-agentschap Unep is 10 procent van de kindersterfte op de Pacifische eilanden te wijten aan dergelijke aandoeningen.

Alison vertelt hoe ze een miskraam kreeg na een infectie als gevolg van onzuiver water.

Het gebrek aan zuiver water en toiletten betekent ook een risico voor vrouwen en meisjes, omdat ze vaak lange afstanden moeten afleggen op zoek naar water.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.