Is samenwerken met de Taliban de oplossing?

Precies zeven jaar geleden luidden Amerikanen en Britten met luchtbombardementen de ‘oorlog tegen het terrorisme’ in. De huidige situatie in Afghanistan verslechtert en de Taliban versterken hun aanwezigheid in het hele land. De Afghaanse president Karzai ziet een oplossing in samenwerking met de Taliban.
Zeven jaar van ‘vredesopbouw’ heeft volgens Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-moon niet veel uitgehaald. “De situatie in Afghanistan wordt steeds onveiliger. Als we kijken naar de slachtoffercijfers is het jaar 2008 het bloedigste jaar voor NAVO en de VS sinds het verdrijven van de Taliban uit de overheid in 2001. De VN-soldaten kunnen niet optimaal functioneren en wederopbouw in het gebied is niet mogelijk,” vertelde hij  deze week nog. In een rapport aan de Algemene Vergadering schreef hij: “Medewerkers van de Verenigde Naties worden steeds vaker aangevallen door extremisten, gewapende groeperingen en ontevreden burgers.”

Vredesoproep


De Afghaanse president Hamid Karzai probeert de situatie in zijn land onder controle te krijgen. Hoewel hij eerder had geïnsisteerd niet te onderhandelen met de Taliban,  deed het staatshoofd vorige dinsdag een vredesoproep tot de Taliban en hun leider mullah Omar. Karzai riep de man op naar zijn land terug te komen, op te houden met “zijn broeders te doden”, en deel uit te maken van de regering. “Kom naar uw geboorteland en bouw uw land op”, aldus de president. Hij verzekerde de Talibanleider ook nog dat hij niet bang hoefde te zijn van de internationale troepen in Afghanistan: “Wij zullen voor hen staan opdat ze u niet zouden kunnen raken.” De bevolking in het zuiden van Afghanistan steunt de oproep van het staatshoofd. Zij meent dat de Taliban onderdeel uitmaken van de Afghaanse bevolking en dus ook gehoord dienen te worden.
Mullah Omar had een enkele uren voor het pleidooi van Karzai zijn verklaring uitgegeven waarin hij de Afghaanse veiligheidstroepen ‘dieven, smokkelaars en criminelen’ noemde, die niet konden worden vertrouwd door de burgers. Er was geen indicatie van bereidheid om naar de onderhandelingstafel te komen.

Niet te winnen


Ook uit het Westen komen steeds meer geluiden voor onderhandelingen met de Taliban. De bevelhebber van de Britse troepen in Afghanistan, Mark Carleton-Smith, bijvoorbeeld. Zondag gaf hij in de Britse krant The Sunday Times toe: “Op deze manier zullen we oorlog niet winnen.” Volgens de generaal moet men zich dan ook voorbereiden op een mogelijk akkoord met de Taliban. “We moeten ernaar streven om het conflict tot een beheersbaar niveau van de opstand terug te dringen, waardoor er geen strategische dreiging bestaat en het Afghaanse leger het alleen aankan.” Ook meent  hij dat ‘als de Taliban bereid zijn rond de tafel te gaan zitten en over een politiek akkoord te onderhandelen, dan is dat precies het soort vooruitgang dat een einde maakt aan dit soort opstanden.’
De Afghaanse minister van Defensie is het niet eens met de opvattingen van Carleton-Smith, maar diverse hulporganisaties ter plaatse en NAVO-generaal David McKernan bevestigen het beeld dat de Brit schetst. Zij melden dat de moslimextremistische Taliban in steeds meer gebieden in Afghanistan de dienst uitmaken en dat de oplossing voor het conflict in Afghanistan in de politiek moet worden gezocht.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.