Samenwerking Latijns-Amerika, Spanje en Portugal neemt toe

De ontwikkelingssamenwerking tussen de negentien Latijns-Amerikaanse landen, Spanje en Portugal is de laatste vijf jaar gegroeid en zal de komende jaren blijven toenemen. Dat zegt José María Vera, directeur ontwikkelingsplanning van het Ibero-Amerikaans Secretariaat-Generaal (Segib).

De laatste vijf jaar hebben de Ibero-Amerikaanse landen jaarlijks meer dan 1200 projecten voor ontwikkelingssamenwerking gelanceerd.
Vijf jaar geleden kwamen programma’s die door Ibero-Amerikaanse toppen werd goedgekeurd, met een jaarlijks budget van 40 miljoen euro, bijna volledig ten laste van Spanje, “zowel het initiatief als de verdere ontwikkeling en financiering”, zegt José María Vera. Vandaag dragen ook de Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen zelf een deel van de last.

De nationale coördinatoren en verantwoordelijken voor ontwikkelingshulp van de Latijns-Amerikaanse landen, Spanje, Portugal en Andorra zijn deze week in Madrid om de Ibero-Amerikaanse top van volgende maand in het Paraguayaanse Asunción voor te bereiden.

Moedermelkbanken

Belangrijke samenwerkingsprogramma’s zijn onder meer de Moedermelkbanken, waar moeders die geen melk kunnen geven terecht kunnen, en die van Brazilië tot heel Latijns-Amerika en de Caraïben zijn uitgebreid. Een ander belangrijk project is Programma Ibermedia, dat enkele opmerkelijke films heeft opgeleverd die op internationale festivals bekroond zijn. In het Programma voor Wetenschap en Technologie voor de Ontwikkeling (Cyted) werken ongeveer 9000 onderzoekers in meer dan 1300 groepen en 60 netwerken.

Somalië

Spanje blijft de belangrijkste financier in de meeste projecten maar in zijn sommige gevallen hebben ook Brazilië, Mexico, Argentinië, Colombia, Chili, Uruguay en Ecuador het initiatief genomen en huisvesten ze het technisch secretariaat van projecten.
Ook in tijden van economische crisis blijft internationale solidariteit een plicht voor de Spaanse regering, zei de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Trinidad Jiménez deze week.

Een vernieuwend aspect in de humanitaire hulp is de driehoeksactie. De eerste dergelijke actie wordt ontwikkeld door Brazilië, Spanje en de Verenigde Staten, die samen 7500 ton voedsel naar Somalië brengen dat geschonken is door Brazilië.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3306   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift