Sancties tegen Iran maken weinig indruk

De VS bestempelen de stemming van nieuwe sancties binnen door de VN-veiligheidsraad als een grote diplomatieke doorbraak. Maar veel deskundigen twijfelen aan het nut van die sancties, en vrezen zelfs dat ze contraproductief kunnen zijn.
De nieuwe VN-resolutie verbiedt VN-lidstaten om conventionele wapens te verkopen aan Iran, legt een strenger onderzoek op van de buitenlandse bankzaken van het land en voegt meer Iraanse bedrijven toe aan een zwarte lijst. Lidstaten moeten ook schepen aanhouden en doorzoeken die ervan verdacht worden goederen voor het Iraanse nucleaire programma te vervoeren.
“Het is bijna onmogelijk om iemand hier in Washington te vinden die gelooft dat de sancties een verschil zullen maken”, zei Suzanne Maloney van de Brookings Institution, die samenwerkte met de presidenten Bill Clinton en George W. Bush, maandag op een forum aan het Wilson International Centre for Scholars. “Het Iraanse regime heeft al getoond hoe het onder druk het minst van compromis moet hebben”.
Volgens andere analisten kunnen de nieuwe sancties, in combinatie met unilaterale sancties van de VS en Europese landen, de hardliners in Teheran in de kaart spelen.
“De beslissing is een tegenslag voor de oplossing van het nucleaire probleem”, zegt Jamal Abdi van de National Iranian American Council. “De vrees heerst dat dit het begin kan zijn van een terugkeer naar het paradigma van Bush, waarin we druk uitoefenen puur om druk uit te oefenen, en liever mogelijkheden voor wederzijdse toenadering laten vallen om stoere praat te kunnen verkopen.”

Zwakke resolutie


Ook van de sancties zelf zijn veel waarnemers niet onder de indruk. President Barack Obama noemde ze “de hardste sancties waar de Iraanse regering ooit mee te maken kreeg”, maar dat is niet het geval, zeggen ze.
In het eerste voorstel in maart had Washington gevraagd om sancties die Iran de toegang tot het internationale banksysteem en kapitaalmarkten, het internationale luchtruim en de internationale wateren ontzegden. Maar die vraag werd al vroeg in de onderhandelingen geschrapt op aandringen van Rusland en China. De landen slaagden er ook in de maanden daarna in om de sancties verder te verdunnen.
“Als gevolg daarvan is de resolutie niet sterk genoeg om de Iraanse strategische berekening meer te veranderen dan de eerdere resoluties”, zegt Christopher Wall, internationaal advocaat en voormalig onderminister voor Handel in de regering-Bush. “De sancties zijn verwaterd tot bijna niets”.
Hetzelfde standpunt werd verwoord door Flynt and Hillary Leverett, Iran-specialisten onder Clinton eb Bush, die al lang aandringen op een “grote onderhandeling” met Iran. Obama breekt volgens hen niet voldoende met het beleid van Bush. De nieuwe resolutie is “opmerkelijk zwak”, zeggen ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.