Sandy doet culturele grenzen vervagen

Orkaan Sandy bracht vernieling naar de oostkust van de VS, maar op lange termijn kan de storm ook positieve effecten hebben. Zo leren de verschillende religieuze groepen samenwerken om de gevolgen van de ramp te bestrijden.

“Het is soms moeilijk voor een geloofsgemeenschap om rond de tafel te gaan zitten en een gelijke gesprekspartner te zijn met een andere”, zegt Peter Gudaitis van de New York Disaster Interfaith Services (NYDIS). “Maar onze ervaring leert dat er een enorme bereidheid is om samen te werken”.

NYDIS is een federatie van religieus geïnspireerde hulporganisaties in New York. De organisatie werkt momenteel in verschillende opvangcentra waar ze onder meer voedsel verdeelt.

“Mensen denken dat rampenbestrijding voor rekening is van de federale voerheid en het Rode Kruis”, zegt hij. “Maar het grootste antwoord op een ramp komt van de religieuze groepen. Tenminste wat mankracht betreft – niet wat middelen betreft.”

NYDIS coördineert zo’n tachtig verschillende afdelingen. “We tellen boedhisten, sikhs, moslims, joden en een hele hoop christenen”, zegt Gudaitis. “Al die gemeenschappen doen gezamenlijk mee.”

Conflict

Toch is het niet altijd peis en vree tussen die verschillende gemeenschappen. “Tussen sommige religieuze gemeenschappen speelt een lange geschiedenis, daardoor is het soms moeilijk samenwerken. Een overduidelijk voorbeeld zijn natuurlijk de joodse en moslimgemeenschap. Door de spanningen in het Midden-Oosten gaat het hier soms ook moeilijk. Maar als er een ramp is, werken ze meestal goed samen”, zegt Gudaitis

Debbie Almontaser, hoofd van het Muslim Consultative Network, is het daarmee eens. “We hebben onze studentenorganisaties en vrijwilligers op pad gestuurd”, zegt ze. “Ze gaan naar opvangcentra en gemeenschapshuizen, samen met joodse en christelijke vrijwilligers. 9/11 heeft die samenwerking tussen geloofsgemeenschappen versterkt.”

Volgens Almontaser kan vooral de moslimgemeenschap voordeel halen uit rampenbestrijding. “In tijden van islamofobie kan het zicht van moslimvrijwilligers de negatieve stereotypen bestrijden”, zegt ze. “Dit kan bruggen bouwen tussen mensen.”

Ook het Jewish Disaster Response Corps is volop actief. “We zorgen er momenteel voor dat onze gemeenschap haar steentje bijdraagt”, zegt voorzitter Elie Lowenfeld. “De kracht die mensen uit geloof kunnen halen, is van onschatbare waarde op een moment zoals dit.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.