São Paulo in greep van geweld

De Braziliaanse stad São Paulo is in de greep van het geweld. De laatste jaren kwamen nooit zoveel mensen om door moord.

Dit jaar vielen in São Paulo al 1127 doden als gevolg van geweld. Dat is meer dan het totale aantal doden van vorig jaar, 1069.

Het voorbije weekend spant voorlopig de kroon met 31 doden. Nooit eerder was een weekend in de miljoenenstad zo bloedig, meldt de Braziliaanse krant Folha de São Paulo.

De stijging is opmerkelijk want de laatste tien jaren waren de moordcijfers flink gedaald in São Paulo. De stad is in 2014 een van de plaatsen die het wereldkampioenschap voetbal ontvangt.

93 agenten gedood

Als een van de oorzaken van het toenemende geweld wordt de oorlog tussen politie en misdaadorganisaties genoemd. Vooral de strijd tegen het Primeiro Comando da Capital (PCC), het Eerste Commando van de Hoofdstad, is een versnelling hoger geschakeld.

Dit jaar kwamen in São Paulo al 93 politiemensen om, een stijging van 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Drie kwart van de agenten werd gedood wanneer ze geen dienst hadden.

De politie vermoedt dat corrupte agenten een lijst met adressen hebben verkocht aan de PCC. Experts wijzen op een afspraak binnen de PCC dat voor elk bendelid dat door de politie gedood wordt, een politieman gedood moet worden.

Mexicanisering

De PCC wordt vanuit de gevangenissen in São Paulo geleid en houdt zich vooral met drughandel bezig. Ze heeft de reputatie de zwaarste misdaadorganisatie van Brazilië te zijn. In 2006 voerde ze tientallen aanvallen uit op politieagenten en burgers en leidde ze ook een reeks gevangenisopstanden. Bij die golf van geweld kwamen tweehonderd mensen om.

Vorig jaar werd al gewaarschuwd voor een “mexicanisering” van het geweld in Brazilië, een verwijzing naar bloedige drugsoorlog in het Noord-Amerikaanse land.

Aanleiding voor die waarschuwing was de moord op rechter Patrícia Acioli, die bekend stond om haar optreden tegen de georganiseerde misdaad in Brazilië. In de deelstaat Rio de Janeiro blijft 90 procent van de moorden onbestraft.

De moord op Acioli werd beraamd en uitgevoerd door politieagenten. Tegen drie agenten had de rechter kort voor de moord een arrestatiebevel uitgevaardigd, voor de moord op een jongeman.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift