Saoedi-Arabië: pas op voor Twitter

Het hoofd van de Saoedi-Arabische religieuze politie, sjeik Abdul Latif Abdul Aziz Al Sheikh, heeft de burgers gewaarschuwd voor het gebruik van Twitter. Hij zei, volgens BBC, dat iedereen die sociale media gebruikt (en dan vooral Twitter) een verloren ziel is in dit leven en in het hiernamaals.

De populariteit van Twitter, maar ook van andere sociale media, blijft enorm stijgen bij de Saoedi’s. Volgens de Saudi Gazette gebruiken er in het land meer dan vier miljoen mensen Twitter en staan de Saoedi’s op de tweede plaats voor het gebruik van Facebook.

‘Twitter is het platform voor iedereen die geen platform heeft’, zegt het hoofd van de religieuze politie in de lokale Arabische krant Al Watan. De meeste Saoedi’s zien Twitter als de meest onmiddellijke en effectieve manier om openingen te vinden in de ondoorzichtige maatschappij, dat schrijft BBC.

De commentaar van het hoofd van de religieuze politie, Abdul Aziz Al Sheikh lijkt sterke gelijkenissen te hebben met die van de imam van de Grote Moskee in Mekka in April, schrijft BBC. Hij gebruikte zijn preek (door miljoenen bekeken op televisie) om te waarschuwen dat Twitter een bedreiging vormt voor de nationale eenheid. Eerder zei de hoogste religieuze leider van Saoedi-Arabië, de grote moefti, dat Twittergebruikers ‘dwazen’ zijn.

‘Extremisten en aartsconservatieven’

In een artikel van Gulfnews staat er dat de regering probeert om de ‘afwijkende houding van extremisten en aartsconservatieven’ aan te pakken via de media en gerechtelijke en sociale kanalen. Die extremisten zijn volgens de regering beïnvloed door het internet, waarop er oproepen tot de jihad verspreid worden.

Een regeringsambtenaar zegt op diezelfde website dat er ‘bepaalde enkelingen’ zijn die sociale media misbruiken om ‘jongeren te demoraliseren en naïeve geesten te beïnvloeden’.

Recent werden protesten in de oostelijke provincies van het land rondgetweet en werden er foto’s tijdens het proces van mensenrechtenactivisten rechtstreeks ge-upload.  De regering  reageerde daarop door te opperen dat ze Twittergebruikers gaan weghouden door hun online accounts te linken met hun Saoedi-Arabische identiteitskaartnummers. Verschillende webactivisten zijn opgepakt, schrijft BBC.

Twitter wordt niet als enige geviseerd. Nog geen maand geleden kregen Skype, Viber en Whatsapp te horen dat ze misschien verbannen zouden worden uit het land.

Niet heel de Saoedi-Arabische elite is even negatief ten opzichte van de sociale media, schrijft BBC. Miljardair prins Alwaleed Bin Talal, die zichzelf als hervormer ziet, beschrijft de pogingen om de sociale media te begrenzen als een op voorhand verloren oorlog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.