Scandinavië en Ierland zijn beste redders in nood

Noorwegen, Zweden, Ierland en Denemarken hebben vorig jaar het best gereageerd op humanitaire crisissen. Ook de Europese Unie scoorde goed. Het slechtst reageerden Portugal, Griekenland, Italië, Frankrijk, Japan en Oostenrijk. Dat blijkt uit het jaarrapport van Development Assistance Research Associates (Dara), een internationale ngo met zetel in Madrid.
De Humanitarian Response Index (HRI) van Dara evalueerde de kwantiteit en kwaliteit van het optreden van westerse donorlanden in dertien humanitaire crisissen vorig jaar, van Oost-Timor tot de Democratische Republiek Congo. Criteria waren onder meer neutraliteit, preventie, samenwerking met ngo’s en de bescherming van de bevolking in gewapende conflicten.
Door de economische crisis is de kwaliteit van humanitaire hulp belangrijker dan ooit, zeker nu donorlanden hun hulpbudgetten hebben teruggeschroefd, zegt Dara. “Nog nooit was een efficiënter gebruik van overheidsgeld en een grotere kwaliteit en impact van humanitaire hulp zo belangrijk”, zegt Dara-directeur Silvia Hidalgo.

Te weinig


In 2008 gaven de 23 grootste donoren 10,4 miljard dollar aan humanitaire hulp. Dat is een bescheiden stijging ten opzichte van 2007 maar 3 miljard dollar te weinig om iedereen te helpen van de ruim 250 miljoen mensen die door een humanitaire crisis werden getroffen, zegt Dara.
Dara zegt dat de westerse donorlanden nog meer moeten doen om te voldoen aan de richtlijnen van Goed Humanitair Donorschap (GHD). De GHD-richtlijnen werden in 2003 onderschreven door de leden van de Oeso, het samenwerkingsverband van overwegend rijke landen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.