Schadevergoeding blijft uit voor slachtoffers giftig afval Ivoorkust

Duizenden Ivorianen die in 2006 slachtoffer zijn geworden van de dumping van giftig afval in Abidjan, hebben nog steeds de beloofde schadevergoeding niet ontvangen.

“Er heerst een volledig gebrek aan transparantie als het gaat om de miljoenen euro’s die de overheid had moeten uitbetalen aan slachtoffers”, zegt Benedetta Lacey van Amnesty International.

Volgens een VN-rapport uit 2009 zijn meer dan 100.000 mensen slachtoffer geworden van giftig afval uit een tanker die was gecharterd door het bedrijf Trafigura Beheer B.V. De slachtoffers kregen last van verschillende gezondheidsproblemen. Vijftien mensen zijn vermoedelijk overleden door blootstelling aan het gif.

Sinds 2007 heeft Trafigura verschillende betalingen gedaan, voor een totaal van 185 miljoen euro. Een deel van dat bedrag is echter zoek en duizenden slachtoffers hebben nog geen compensatie ontvangen. Die compensatie is in sommige gevallen gelijk aan een jaarsalaris.

Onderzoek

Volgens cijfers van de Ivoriaanse overheid zouden 95.000 slachtoffers een schadevergoeding ontvangen moeten hebben. “Het compensatieproces is echter nooit afgerond en ook een onderzoek naar dat proces werd nooit afgerond”, zegt Lacey.

In februari 2007 bereikte Trafigura met de regering van Ivoorkust overeenstemming over een schadevergoeding van 139 miljoen euro. In april 2008 betaalde Trafigura nog eens 14 miljoen euro aan de Ivoriaanse regering voor saneringskosten. Een jaar later spanden 30.000 Ivorianen een rechtszaak aan in Groot-Brittannië. Zij wilden schadevergoeding voor persoonlijk geleden schade. Trafigura kwam tot een schikking en betaalde 32 miljoen euro. Zesduizend mensen ontvingen echter nooit iets van dat geld.
 
Een plaatselijke groepering die beweert de slachtoffers te vertegenwoordigen, de Nationale Coördinatie Slachtoffers Giftig Afval van Ivoorkust (CNVDT-CI), was verantwoordelijk voor de verdeling van het geld. Het hoofd van de CNVDT-CI zou volgens berichten verdwenen zijn en het is onduidelijk of de compensatie nog betaald zal worden.

“Er is kortgeleden een aanklacht ingediend tegen de CNVDT-CI”, zegt Lacey. “We hopen dat we op die manier alsnog de slachtoffers kunnen helpen met een schadevergoeding.” 

In juli 2010 bevond een Nederlandse rechtbank Trafigura schuldig aan illegale export van giftig afval uit Amsterdam. Het bedrijf kreeg een boete van een miljoen euro voor het illegale transport van Amsterdam naar Ivoorkust. Trafigura houdt vol dat het afval niet giftig was.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.