Scheepvaart begint CO2-uitstoot te berekenen

Vrachtschepen zijn een relatief onbekende, maar belangrijke bron van broeikasgassen. Dat kan veranderen, nu rederij Maersk als eerste aangekondigd heeft zijn uitstoot publiek te maken en een campagne start om andere rederijen in het bad te trekken.

Maersk laat voortaan de uitstoot van zijn schepen door het onafhankelijk bureau Lloyd’s Register verifiëren en publiceert de resultaten. De rederij speelt daarmee in op de vraag naar transparantie bij klanten die de voetafdruk van hun producten willen berekenen. Onder meer de koffieketen Starbucks, een belangrijke klant, had om die transparantie gevraagd.

Hele sector


Maersk ziet de beslissing maar als een eerste stap en hoopt de hele sector warm te kunnen maken voor het idee, zegt Jacob Sterling, hoofd Klimaat en Milieu bij de rederij. “Op die manier kunnen klanten een rederij kiezen op basis van haar ecologische prestaties”, zegt Sterling. “Vroeger gold dat je ‘niet kunt beheersen wat je niet kunt meten’, maar dat is nu niet langer het geval. We willen een globale industriestandaard ontwikkelen om de CO2-uitstoot van de scheepvaart te verifiëren”.

Maersk begint de campagne binnen de Clean Cargo Working Group, een werkgroep van rederijen en grote klanten die de voetafdruk van de scheepvaart willen verkleinen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift