Schildpadden hebben moeite met warmere stranden

De lederschildpad heeft het al niet makkelijk, en nu dreigt de klimaatverandering ze definitief fataal te worden. Nieuw onderzoek in het tijdschrift Nature waarschuwt dat de zeeschildpadden het erg moeilijk krijgen met de hogere temperatuur van de stranden waar ze nestelen.

  • CC rustinpc De lederschildpad, de grootste schildpad ter wereld, doet het beter in koelere jaren. CC rustinpc

Lederschildpadden, de grootste onder de zeeschilpadden, zijn nu al met uitsterven bedreigd door een combinatie van factoren, zoals de jacht op hun eieren en de visserij. Het nieuwe onderzoek in Nature Climate Change, dat uitgevoerd is door onder meer de Universiteit van Princeton en verschillende overheidsinstellingen, waarschuwt dat de klimaatverandering de regeneratie van de soort in de weg staat. Tegen het einde van deze eeuw kan de populatie met 75 procent gedaald zijn.

Klimaat

De geboortecijfers van nieuwe lederschildpadden variëren van jaar tot jaar, naargelang het gemiddelde jaarklimaat. In koelere jaren halen meer jonge schildpadjes de oceaan. Vrouwtjesschildpadden hebben dan meer kwallen als voedsel en de eieren doen het beter in een koel en nat klimaat. Bovendien heeft de klimaat een invloed op het geslacht van de jonge schildpadden. In koelere jaren worden meer vrouwtjes geboren.

De wetenschappers integreerden die data in drie verschillende projecties op basis van verschillende klimaatmodellen. Uit die voorspellingen blijkt dat warmere, drogere jaren steeds vaker zullen voorkomen in Zuid-Amerika en dat de schildpadden daar sterk zullen onder lijden. De wetenschappers vrezen voor een terugval van de populatie met 7 procent per decennium. De populatie, die nu al erg klein is, zou tegen 2100 met drie kwart gekrompen zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.