Schimmenspel rond Amerikaans kernarsenaal

VS: Schimmenspel rond Amerikaans kernarsenaal
Bart Vanacker

BRUSSEL, 29 december (IPS) – Willen de VS hun voorraad kernwapens afbouwen? Thomas D’Agostino van de Nucleaire Veiligheidsadministratie ontvouwde in oktober plannen om de 5500 nucleaire bommen en kernkoppen die de VS nu bezitten, te vervangen door een kleiner en meer betrouwbaar arsenaal. Tegenstanders vinden dat het een vreemde manier is om te ontwapenen.
De twee grootste kernmogendheden ter wereld, de Verenigde Staten en Rusland, hebben gezegd dat ze hun kernwapenarsenaal willen afslanken tot ongeveer 2200 kernkoppen tegen 2012. De gedeeltelijke ontwapening aan Amerikaanse zijde is ingebed in “Complex 2030”, een project om de verouderde en dure installaties waar de VS nu kernwapens bouwen of opslaan, samen te brengen op één locatie.

De Amerikaanse regering beweert dat “Complex 2030” noodzakelijk is en veilig wordt. Maar veel critici zijn nog niet overtuigd. Susan Gordon van de Alliantie voor Nucleaire Verantwoording verzet zich tegen alle kernwapens. Ze denkt dat de plannen een goed excuus zijn om de productie van nucleaire wapens terug op te drijven. Gordon vindt dat de Verenigde Staten een slecht voorbeeld geven aan de rest van de wereld.

“Dit is het moment om bij de publieke opinie het debat te starten over het huidige buitenlandse beleid van de Verenigde Staten dat gesteund is op nucleaire wapens”, zegt Gordon. “Het voorstel van de Verenigde Staten om nieuwe nucleaire wapens te maken, terwijl ons land Iran en Noord-Korea verhindert om kernwapens te ontwikkelen, ondermijnt de betrouwbaarheid van de V.S. in de internationale gemeenschap.”

23 religieuze organisaties hebben een brief tegen het voorstel ondertekend. John Chryssavgis van de Grieks-orthodoxe kerk vraagt zich af waarom een groter kernwapenarsenaal zelfs nog overwogen wordt: “De kosten swingen de pan uit op menselijk, financieel en moreel vlak.” Robert Nelson van de wetenschappelijke groepering Fysici voor Sociale Verantwoordelijkheid vindt dat de publieke opinie moet vragen om alle nucleaire wapens te elimineren. “We moeten ervan af. Waarover gaat Complex 2030? Over het behoud van kernwapens voor altijd.”

Ted Wyka van de Nationaal Nucleaire Veiligheidsadministratie heeft ondertussen gereageerd op de kritiek. Hij zegt dat hij alle opmerkingen zal bekijken, maar waarschuwt dat zijn administratie geen onderzoek voert of de Verenigde Staten nu al of niet kernwapens moeten bezitten. “Het doel van onze informatierond is niet om te debatteren over het aantal kernwapens in ons arsenaal”, zegt Wyka. “Die beslissing wordt op andere niveaus genomen”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.