Schoenenfabrikanten weren leder uit Amazone

Enkele van de grootste schoenenmerken ter wereld, waaronder Clarks, Adidas, Nike en Timberland, hebben een moratorium ingesteld op de aankoop van leder bij hun leveranciers in Brazilië. De bedrijven willen garanties van de leveranciers dat het leder niet tot de kaalkap van het Amazonewoud leidt.
De beslissing van de fabrikanten volgt op een drie jaar durende undercoveroperatie van de milieuorganisatie Greenpeace. Dankzij speurwerk in Brazilië, China, Europa, Vietnam en de Verenigde Staten kon de organisatie het wereldwijde verkeer van leder en vlees traceren tot bij het Braziliaanse vee. Daarbij kwam aan het licht dat grote uitvoerders van lederproducten vee gekocht hadden van kwekerijen die betrokken waren bij illegale ontbossing. Het leder en het vlees werden vervolgens “witgewassen” in de productieketen.
In een reactie op het onderzoek hebben de fabrikanten niet alleen beslist om geen leder aan te kopen dat afkomstig is uit recent gekapte gebieden, ze eisen ook dat hun leveranciers binnen het jaar een systeem van tracering invoeren dat op een geloofwaardige manier de afkomst van lederproducten duidelijk maakt. Verschillende grote leverancier hebben al laten weten dat ze willen meewerken.

Druk aan beide kanten


“De beslissing van de schoenenfabrikanten is goed nieuws”, zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu Carlos Minc in de Britse krant The Guardian. “Met druk van de overheid aan de ene kant en druk van de consument aan de andere, kunnen we milieucriminelen insluiten.”
Ook James Turner van Greenpeace is erg blij met de beslissing. “Het is een enorme vooruitgang op korte tijd”, zegt hij. “Hiermee komt er ook meer druk te liggen op de voedingsindustrie. De schoenenfabrikanten hebben ingezien dat er een probleem is en hebben er iets aan gedaan, nu is het aan de supermarkten om te volgen.”
Veebedrijven vormen de grootste bedreiging voor het Amazonewoud, dat al een vijfde van zijn oppervlakte verloren is sinds 1970. Minc schat dat rond de 70 procent van de ontbossing te maken heeft met veebedrijven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.