Schoolaanslagen houden Pakistaanse meisjes thuis

In de Pakistaanse grensgebieden blijven steeds meer meisjes weg van school uit schrik voor de Taliban. Die proberen het meisjesonderwijs lam te leggen met een georganiseerde campagne van bedreigingen en bomaanslagen.
“Ik vind het erg jammer dat ik moet stoppen, maar mijn ouders willen dat ik thuisblijf”, zegt Sumaira Begum, een studente aan de staatsschool Mardan in de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP) in Pakistan. “Op 20 maart was er een bomaanslag tegen de school, waarna bijna honderd meisjes stopten met hun opleiding.
Gul Bahar Begum, de directrice van de school, bevestigt dat cijfer. “Van de 1100 studenten, zijn er ongeveer honderd gestopt”, zegt ze. De school had eind februari een brief gekregen van de Taliban die dreigden met een aanval als de meisjes ongesluierd naar school bleven gaan. Een maand later vernielde een bom voor dag en dauw een deel van het schoolgebouw. Tot nog toe zijn 118 scholen in de NWFP en de naburige tribale grensgebieden (FATA) het doelwit geweest van aanslagen. Die hebben allemaal ’s nachts plaatsgevonden en er zijn nog geen gewonden gevallen.

Terreur


“De Taliban doen hier precies hetzelfde als in Afghanistan: vrouwelijke studentes afschrikken met aanslagen”, zegt onderwijsambtenaar Musarratullah Khan. Hij schat dat er voor in totaal zes miljoen dollar aan schade is. Khan vreest dat de bommencampagne een zware tol zal eisen van het meisjesonderwijs, dat het al erg moeilijk heeft in de Pakistaanse samenleving.
Amper 1939 van de 4575 leerlingen in het basisonderwijs zijn meisjes. In het secundair onderwijs zijn de verschillen nog groter: 32.993 meisjes tegenover 146.991 jongens. Ook bij de leerkrachten zijn mannen in de meerderheid: 1541 onderwijzeressen tegenover bijna 7000 mannelijke leerkrachten.
Onderwijsambtenaar Khan schat dat de NWFP en tribale grensgebieden 22.000 nieuwe scholen nodig hebben om de 2,8 miljoen kinderen onderwijs te kunnen bieden. “Maar de bommencampagne zorgt er momenteel voor dat er meer en meer kinderen afhaken.”
De Taliban richten zich niet alleen op meisjes zonder sluier. In een brief bedreigden ze ook scholen die meisjes na het vierde leerjaar verder lieten studeren. Scholen die de meisjes niet wegsturen, mogen zich verwachten aan een bomaanslag of de moord op de directeur. Dat het de Taliban menens is, bewijzen zes bomaanslagen tegen scholen in de regio Noor Ali Kalay, de laatste eind april.
“Als de overheid niet snel iets onderneemt tegen de groepen achter de aanslagen, dan zullen uiteindelijk alle meisjesscholen in de streek moeten sluiten”, zegt Raes Khan, vader van twee dochters die voortaan niet meer naar school gaan. Zijn dochter Nabeela vindt het jammer dat het zo moet lopen. “Maar als ik sterf bij een bomaanslag, zal dat een verschrikkelijke klap zijn voor mijn ouders”, zegt ze. “Ik heb daarom gekozen om les te volgen bij een privéleraar”.
Steeds meer studentes kiezen er ook voor om een boerka te beginnen dragen, iets wat ze niet gewoon zijn. De bedreigingen zijn inmiddels doorgedrongen tot scholen in de betere wijken van Peshawar. Verschillende scholen hebben er vroeger hun deuren gesloten voor de vakantieperiode nadat ze dreigbrieven gekregen hadden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.