Schoolstrijd in Burkina Faso

Het noorden van Burkina Faso loopt sterk achter op de rest van het land als het gaat over scholing. Dat komt omdat ouders hun kinderen liever naar koranscholen sturen of thuishouden, aldus IRIN, het persbureau van de VN.

De cijfers liegen er niet om. Terwijl nationaal zo’n 72% van de kinderen lagere school lopen in Burkina Faso, ligt dat percentage in de noordelijke Sahelregio op minder dan 50. In het noorden van het straatarme land wonen voornamelijk moslims terwijl de christelijke bevolking meer in het centrum te vinden is. Ongeveer 50% van de bevolking is moslim.
Het lage scholingspercentage in het noorden heeft verschillende oorzaken. Staatsonderwijs geniet weinig vertrouwen bij de bevolking en wordt sterk met het christendom geassocieerd. Ouders zijn bang dat hun kinderen hun religie zouden verliezen en sturen hen daarom liever naar een koranschool. In deze scholen ligt het accent echter op het reciteren van koranverzen en ontbreekt een bredere vorming. Ook armoede speelt zijn rol. Een kind op school is er één minder om te helpen op het land of met het vee.

Islam een plaats geven in het staatsonderwijs

De overheid heeft al pogingen ondernomen om de officiële scholen aantrekkelijker te maken door scholen bij te bouwen en de infrastructuur te verbeteren. Zonder veel resultaat echter. Wat wel succesvol bleek, was het uitdelen van gratis maaltijden op school. Maar enkel materiële maatregelen gaan het wantrouwen van ouders niet de wereld uit helpen. Moslimleiders roepen de overheid op om islamonderricht een plaats te geven in het officiële onderwijsprogramma.
Burkina Faso heeft een erg jonge bevolking en een bevolkingsgroei van 3,1%. Het belang van onderwijs voor de toekomst van het land mag dan ook duidelijk zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Freelance journalist

    Toon Lambrechts is freelance journalist tegen beter weten in. Behalve in MO* Magazine en op MO.be is hij ook te lezen in onder andere Knack, EOS en Vice.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.