Schoten, plunderingen en chaos in Kinshasa

Sara Geenen en Stijn Van Bever houden ons vanuit Kinshasa op de hoogte van de actualiteit. Het geweld leek vandaag, vrijdag, een stuk ernstiger dan gisteren. Bovendien blijken een aantal jongeren aan het plunderen geslagen te zijn.
In de rubriek Brieven uit de Wereld schrijven Geenen en Van Bever een verslag van de gevechten.
Jean-Pierre Bemba, de verliezende presidentskandidaat, heeft nog altijd zijn milities (in totaal zo’n 20 000 man sterk) niet ontwapend, iets wat verschillende mensen hier op de zenuwen begint te werken, niet in het minst daar het gerucht de ronde doet dat Bemba’s milities zich aan het reorganiseren zijn in de brousse om een nieuw offensief op te zetten.
Bemba heeft een persoonlijke gewapende lijfwacht van zo’n 200 man, die hij wil behouden omdat hij naar eigen zeggen bescherming nodig heeft. Wettelijk heeft hij, als senator, recht op 15 lijfwachten. Bovendien wil hij niet dat de rest van zijn troepen integreren in het nationale leger.
Gisterochtend (donderdagochtend) besloot de president dat het genoeg was en zond hij versterkingen naar Bemba’s residentie om hem te dwingen tot een ontwapening. Dit was voor Bemba’s mannen provocerend genoeg. Ze trokken zich terug op het kerkhof van Gombe en tussen 11 uur ‘s ochtends en 15.30 hebben beide partijen dus een veldslag uitgevochten in de buurt van en op het kerkhof.
Rond 16 uur was het schieten voorbij. Het is onduidelijk wat er nu staat te gebeuren… Volgens het televisienieuws heeft het leger de situatie onder controle. Intussen vlucht de bevolking het centrum van de stad uit en vrezen velen dat alle vredesinspanningen weer voor niets zijn geweest en dat het land weer opziet tegen jaren oorlog.
Stijn Van Bever en Sara Geenen zijn twee studenten Conflict en Development die onderzoek doen in Kinshasa. Stijn bekijkt de studentenacties aan de Universiteit van Kinshasa van 1998 tot 2006, Sara doet onderzoek naar de reintegratie van gedemobiliseerde militairen en rebellen in de samenleving. Het volledig verslag lees je in Brieven uit de Wereld.

Buitenlandse Zaken volgt situatie op de voet


Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is sterk begaan met de schietpartijen die gisteren rond het middaguur zijn uitgebroken in Kinshasa, zo meldt de FOD Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in een persmededeling.
De situatie wordt op de voet gevolgd. De Belgen in Kinshasa zijn opgeroepen om zich niet te verplaatsen zolang de toestand niet kalmeert. In Kinshasa is de ambassade via de radio van de ambassade en via de telefoon in contact met de Belgische gemeenschap. In Brussel werd een call center geopend voor vragen betreffende de toestand van de Belgen in Congo. Het nummer van deze centrale is: 02.501.40.01 (tot nader order dag en nacht geopend).
Op diplomatiek vlak heeft de Belgische delegatie bij de Verenigde Naties, op instructie van Minister De Gucht, onmiddellijk de situatie in Congo op de agenda van de Veiligheidsraad geplaatst. Een Verklaring werd unaniem aangenomen waarbij de Veiligheidsraad zijn ernstige bezorgdheid uitspreekt over de schietpartijen in het centrum van Kinshasa.
De Veiligheidsraad heeft opgeroepen tot een onmiddellijke staking van het geweld en pleit voor een vreedzame oplossing. Bijzondere aandacht ging naar het lot van de burgerbevolking inclusief dat van de kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.