Schrijven tegen discriminatie van Roma-kinderen

Meer dan 100.000 jongeren nemen vrijdag 10 oktober deel aan de 18de editie van de Schrijf-ze-VRIJdag van Amnesty International. Dit jaar kruipen ze in hun pen om de schrijnende levensomstandigheden van Roma-kinderen in Europa aan te klagen.
In sommige landen kunnen Roma geen identiteitspapieren krijgen, ook al wonen ze er al hun hele leven. Daardoor kunnen ze niet deelnemen aan verkiezingen en krijgen ze moeilijk toegang tot gezondheidszorg, sociale bijstand en andere diensten. Ze zijn zo arm dat ze zich diep in de schulden moeten steken en hun situatie steeds uitzichtlozer wordt.
Roma-kinderen lijden enorm onder de situatie van hun gemeenschap. Hun toekomst wordt gehypothekeerd omdat discriminatie in het onderwijs bijzonder groot is. Roma-kinderen maken zelden hun school af. Zonder diploma krijgen deze kinderen nooit de kans om al hun talenten te ontplooien. Gebrekkig onderwijs leidt ertoe dat Roma minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. Zo blijven ze verstrikt in armoede en onmacht.

Workshops, animatie,…


In heel Vlaanderen engageren honderden scholen zich om ook van deze editie een groot succes te maken. Er staan niet alleen briefschrijfacties op het programma. Verschillende scholen zetten heel wat andere activiteiten op touw rond mensenrechten en Roma-kinderen: workshops, animatie, muziek, dans, tentoonstellingen, gevangenisbezoek, ontwikkeling eigen promotiemateriaal, enz.
Op het Muntplein in Brussel maken twee Brusselse scholen en de lokale Amnesty-groep van Schrijf-ze-VRIJdag een feestelijk gebeuren. Scholieren zullen er tussen 11u en 15u brieven schrijven en voorbijgangers aansporen mee te schrijven. Optredens van lokale scholieren en een Roma-band fleuren het geheel op. Een bemiddelaar van de Foyer, een Brussels integratiecentrum voor onder meer Roma, zal de jongeren toespreken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.