Schwarzenegger zet Bush in zijn hemd met eigen klimaattop

Arnold Schwarzenegger, de gouverneur van Californië, heeft een wereldwijde klimaattop in Los Angeles aangekondigd. Hij wil naar eigen zeggen niet langer wachten op een initiatief van de federale overheid en zelf een alliantie van lokale, regionale en internationale leiders smeden.
Schwarzenegger mag dan al een overtuigd Republikein zijn, wat het klimaat betreft verschilt hij sterk van mening met de regering-Bush. De Californische gouverneur liet strenge klimaatwetten stemmen in zijn staat, wil eigenaars van vervuilende auto’s bestraffen met een “schaamsticker” en sloot op eigen houtje een klimaatcoalitie met naburige staten en provincies in de Verenigde Staten en Canada.
Nu ziet de gouverneur het nog groter. Op 18 en 19 november organiseert hij in Los Angeles een internationale top rond het klimaat. Hij wil er een internationale alliantie smeden tussen zowel lokale en regionale overheden als internationale leiders. Die alliantie moet een maand later kunnen wegen op de volgende ronde klimaatgesprekken van de Verenigde Naties in Polen. Een definitieve lijst van de genodigden is er nog niet, maar onder meer de gouverneurs van alle Amerikaanse staten, afgevaardigden uit Australië, Canada, Europa, China en India zouden uitgenodigd worden.
Met het initiatief laat Schwarzenegger de regering-Bush achter zich. Schwarzenegger bekritiseert de regering in Washington al langer omdat ze blijft weigeren een leidende rol op te nemen in de wereldwijde strijd tegen de klimaatverandering. “We weten dat Washington is slaap gevallen is achter het stuur. Daar moeten we geen leiderschap van verwachten, en we wachten dus niet langer op de federale regering”, zei hij bij de aankondiging van zijn plannen. Het is niet de eerste keer dat de Terminator in aanvaring komt met Washington in zijn strijd tegen de klimaatverandering. Eerder al daagde Californië de federale overheid voor de rechter nadat die de ambitieuze klimaatwet van Schwarzenegger ongedaan had gemaakt. De gouverneur blijft zich ook met hand en tand verzetten tegen de federale plannen om naar olie te boren voor de Californische kust.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift