Sea Shepherd veroordeeld voor piraterij

Een Amerikaanse rechter heeft de acties van milieuorganisatie Sea Shepherd veroordeeld als “piraterij”. De organisatie vecht de uitspraak aan, en wijst de walvisvaarders aan als de echte piraten.

  • Steve Roest/Sea Shepherd Conservation Society Bemanningsleden van de Sea Shepherd worden bestookt met waterkanonnen van de Japanse walvisvaarder Yushin Maru n°1, terwijl ze proberen de werkzaamheden van de vissers te hinderen. Een helicopter van de milieubeweging houdt ondertussen een oogje in het zeil. Steve Roest/Sea Shepherd Conservation Society

Walvisvangst is internationaal verboden, maar Japan maakt jaarlijks gebruik van een achterpoortje dat jacht om wetenschappelijke doeleinden toestaat. De gevangen walvissen worden echter verwerkt en het vlees komt op de Japanse markt terecht. Sea Shepherd probeert de walvisjagers te hinderen door zich tussen schepen te manoeuvreren en gaat harde confrontaties en een aanvaring daarbij niet uit de weg.

Ooglapje

Reden genoeg voor een Amerikaans Hof van Beroep om de activiteiten van de organisatie als piraterij te bestempelen. “Er is geen houten been of een ooglapje nodig”, schrijft de rechter. “Als je schepen ramt, zuurbommen gooit en touwen in het water sleept om scheepsschroeven en roeren te beschadigen, rook- en flitsbommen gebruikt en lasers richt op andere schepen, ben je zonder twijfel een piraat, hoe hoogdravend je je doelstellingen ook inschat.”

Sea Shepherd voert aan dat Australië alle walvisvangst verboden heeft in de territoriale wateren en dat de organisatie als enige die wet probeert af te dwingen. Maar het is volgens de rechter aan Australië, niet aan Sea Shepherd om Australische vonnissen af te dwingen.

De uitspraak is opvallend omdat een lagere rechter tot precies de tegenovergestelde conclusie kwam. Hij oordeelde dat Sea Shepherd de acties uitvoerde in het algemeen belang.

Omgekeerd

De organisatie wijst erop dat ze niet van priraterij beschuldigd kan worden, omdat ze met haar acties geen persoonlijk gewin nastreeft en er geen geweld gebruikt wordt. De walvisjagers doen dat juist wel. “Het zijn de walvisjagers die de echte piraten zijn in dit scenario – piraten van hebzucht en moord”.

De organisatie, die ook deze week volop in strijd verwikkeld is met de walvisjagers, zet ook juridisch de strijd voort . “We hebben een lange, harde strijd voor de boeg”, zegt de advocaat van Sea Sheperd. “Maar de eerste rechter had gelijk toen hij erkende dat Sea Shepherd strijdt voor het publiek belang. We hebben de rechtbank van de publieke opinie aan onze zijde. Dat zal van de Japanse walvisjagers nooit gezegd kunnen worden. De organisatie is bereid om de uitdaging aan te gaan en is ervan overtuigd dat uiteindelijk het recht zal zegevieren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.