Seksschandaal leidt tot debat over legalisering prostitutie

Keniaanse prostituees willen dat hun beroep officieel erkend wordt. De eis vormt de nasleep van een seksschandaal waarbij twee regeringsleden en een parlementslid betrokken zouden zijn. Vrouwelijke parlementsleden ergerden zich aan het feit dat prostituees in Kenia strafbaar zijn, terwijl er tegen hun klanten bijna niets kan worden ondernomen.


De ‘Female Commercial Sex Workers’ (CSWs), een groep van een dertigtal Keniaanse prostituees, plant een vergadering met vrouwelijke volksvertegenwoordigers in de hoop dat die hun eis in het parlement zullen verdedigen. Prostitutie is strafbaar in Kenia, maar critici stellen dat de wet onduidelijk is en vooral vrouwen treft. Betaalde seks op zich is niet expliciet verboden, maar wel geld verdienen met prostitutie. Daardoor ontsnappen de - overwegend mannelijke - klanten meestal de dans, terwijl de - overwegend vrouwelijke - prostituees constant met de angst moeten leven betrapt te worden.

Voor de woordvoerster van de CSWs, Gladwell Wanjiru (niet haar echte naam), is maar één goede oplossing: volledige legalisering. Prostituees zullen zich niet meer moeten verstoppen. De overheid zal de sector kunnen controleren en ook belastingen kunnen heffen. Wanjiru werpt op dat verbieden toch niet helpt. Illegale bordelen zijn er overal, vaak onder de weinig verhullende naam van massagesalon. Eigenlijk bedriegen we onszelf: we kunnen het verschijnsel toch niet uitroeien. Prostitutie bestaat en zal altijd blijven bestaan.

Als het verbod op prostitutie wordt opgeheven, kan de voorlopige vakbond van de prostituees hopen op officiële erkenning. Miriam, een prostituee, denkt dat de vakbond prostituees kan helpen beschermen tegen klanten die zich niet aan de regels houden - bijvoorbeeld bij het gebruik van condooms.

Voor sommige mensenrechtenactivisten is legalisering van prostitutie geen oplossing. Hun argument: het probleem moet bij de wortel worden aangepakt. Dat zegt Wambui Kimathi van de Keniaanse Nationale Commissie voor Mensenrechten. Geen van de dames zit in het vak omdat ze daarvoor heeft gekozen. Het probleem is armoede. Meer dan de helft van de Kenianen leeft onder de armoedegrens.

Mbugua Mureithi, mensenrechtenadvocaat in Nairobi, steunt de eis van de prostituees wel. In veel andere landen klinkt dezelfde eis. Maar eenvoudig zal het niet zijn. Kenia is een erg religieus en conservatief land. Voor de publieke opinie is prostitutie immoreel en illegaal aldus Mureithi.

Volgens de krant The Daily Nation werden op 12 december een minister, een onderminister en een parlementslid door de politie gefilmd terwijl ze meisjes oppikten in de beruchte Koinangestraat in Nairobi. De beelden werden gemaakt net voor een grote raid in de hoerenbuurt. Daarbij werden meer dan 100 prostituees gearresteerd. De drie hooggeplaatste hoerenlopers zouden vrijuit zijn gegaan. De politie ontkent het bestaan van de videobeelden.

De roep naar het identificeren en bestraffen van de politici die bij de raid van 12 december werden betrapt, klinkt veel luider dan de vraag naar een wettelijke regeling van de prostitutie.

http://www.unicef.org/infobycountry/kenya_statistics.html
http://www.nationaudio.com/News/DailyNation/Today


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.