Seksschandalen plagen Indiase leger en politie

In een rechtbank in Bangalore is deze week een spraakmakend proces begonnen. Een vrouwelijke officier uit het Indiase leger daagt haar oversten voor de rechter wegens seksueel misbruik. Het is al de derde keer in twee maanden dat Indiase leger- of politieofficieren in opspraak komen wegens ongewenste intimiteiten.

De rechtszaak in Bangalore is om meer dan één reden opmerkelijk. Het is de eerste keer dat een vrouwelijke officier een rechtszaak aanspant tegen het Indiase leger. Bovendien zit de vrouw in kwestie zelf in de gevangenis. Een legertribunaal sloeg Anjali Gupta vorige week in de boeien om haar tegen zichzelf te beschermen.

Gupta, één van de 200 piloten bij de Indiase luchtmacht, beschuldigt drie van haar oversten van ongewenste intimiteiten. Daarop dagvaardde de krijgsraad haar wegens ongehoorzaamheid en fraude. De pilote zou voor honderden euro onkostennota’s binnengebracht hebben voor vliegtuigreizen die ze nooit maakte.

Guptas familie zegt dat de beschuldigingen op niets slaan en dat ze enkel bedoeld zijn om de pilote een lesje te leren. Ze kwam op voor haar rechten en stapte naar de rechter. Is dat ongehoorzaamheid? Word je daarvoor al voor de krijgsraad gesleept?, vraagt haar zus Alka Garg. De familie verklaarde tegen de pers dat Gupta het aan de stok kreeg met haar oversten toen ze weigerde steekpenningen te ontvangen tijdens een sollicitatieprocedure.

Het leger zit behoorlijk verveeld met de zaak, die ruime aandacht krijgt in de Indiase media. Televisiecamera’s omringen al enkele dagen het huis van de pilote in New Delhi. Haar familie geeft er aan de lopende band interviews.

De luchtmacht belooft dat Gupta een eerlijk proces krijgt. Er zijn 600 vrouwen bij de luchtmacht. Elke klacht wordt grondig onderzocht, verzekerd stafchef S.P. Tyagi vorige week.

Indiase vrouwengroepen hopen dat de zaak-Gupta voor India doet wat het Tailhook-schandaal in 1991 bij de Amerikaanse luchtmacht deed. Tientallen vrouwelijke Amerikaanse soldaten maakten toen openbaar dat ze werden lastiggevallen door dronken mannelijke piloten. Daarna werd het klimaat in het Amerikaanse leger een stuk vriendelijker voor vrouwen.

Ook in India hebben geëmancipeerde vrouwen het niet makkelijk om zich staande te houden in de machowereld van het leger. Dat stelde zijn rangen tien jaar geleden open voor vrouwen. De 200 vrouwelijke piloten bij de luchtmacht mogen enkel vrachtvliegtuigen en helikopters besturen. Soldaten transporteren en luchtgevechten uitvoeren, blijft een mannenzaak.

In maart werd de luchtmacht nog geplaagd door een schandaal dat in de lokale pers de roepnaam ‘seks voor strepen’ kreeg. De slachtoffers waren drie vrouwelijke kadetten. Zij werden drie weken voor het eindexamen van de militaire school van Hyderabad gestuurd omdat ze een instructeur beschuldigden van ongewenste intimiteiten. De man dreigde hen te laten zakken voor het examen indien ze niet met hem in bed doken. Pas nadat het protest van vrouwengroepen de kranten haalden, stelde het leger een onderzoek in. Het loopt nog.

Ook de Indiase politie wordt geplaagd door seksschandalen. In de havenstad Mumbai betoogden mensen vorige week nadat agent Sunil More een 16-jarig meisje verkrachtte. Hij hield haar met een smoes staande op de chique dijk Marine Drive, stuurde haar vrienden weg en arresteerde haar. Vervolgens dwong hij haar in het politiekantoor tot seks. Pas nadat enkele honderden inwoners hun afschuw uitdrukten, werd More opgepakt en ontslagen. (MM/ADR)Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift