"Seksuele intimidatie hoort erbij"

Door de arrestatie van voormalig IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn in het New Yorkse Sofitel krijgt de seksuele intimidatie van vrouwelijk schoonmaakpersoneel ineens veel aandacht. Vaak gaat het om migranten. En vaak houden ze zich gedeisd omdat ze anders hun baan verliezen of het land uit moeten, vrezen ze.

In gesprekken met vrouwelijk hotelpersoneel komen talrijke incidenten van seksuele intimidatie naar boven, gaande van opmerkingen over voorstellen tot aanranding. De hoteldirectie gaat er vaak niet op in om hun hoge gasten niet verlegenheid te brengen, zeggen ze.

Een vrouw die vroeger in luxehotel Mercer Hotel in het New Yorkse Soho werkte, wil alleen anoniem praten. “Het gebeurt voortdurend. Ik denk dat deze zaak wat extreem was, maar het klopt, het is niet ongewoon dat hotelschoonmaaksters lastiggevallen en zelfs aangevallen worden. Toen ik in het hotel werkte, kreeg ik altijd denigrerende opmerkingen te horen, of ik kreeg het verzoek mannelijke gasten gezelschap te houden in ruil voor geld. Veel van de kerels in die hotels zijn topzakenlui. Ze hebben het geld en de macht om alles te doen waar ze zin in hebben en ze denken dat ze overal weg mee komen.”

Visum voor specifiek contract

Schoonmaakpersoneel dient niet graag klacht in omdat ze vrezen dat het hotel hen niet zal steunen. “Als de werkneemster niet tevreden is over de manier waarop ze behandeld is, dan staat het hen meer dan vrij om een nieuwe baan te zoeken”, zegt de getuige.
Voor veel hotelschoonmaaksters is een nieuw baan vinden bijna onmogelijk. Sommigen hebben geen geldige verblijfsdocumenten, anderen verblijven in de Verenigde Staten met een visum dat aan een specifiek contract gebonden is. Beide situaties maken deze werkneemsters kwetsbaar voor lange werkdagen, lage salarissen en in sommige gevallen fysiek of seksueel misbruik.

“De controle die werkgevers vaak uitoefenen over hun buitenlandse werknemers en de perceptie van ‘eigendom’ die in zulke relaties bestaat, creëert een gevoel van angst bij buitenlandse werknemers: ze vrezen hun werk te verliezen of het land te worden uitgezet”, zegt Jeremy Richards, een advocaat die in immigratiewetgeving is gespecialiseerd.

Sofitel

Sinds de arrestatie van Strauss-Kahn hebben nog twee andere werkneemsters in het New Yorkse Sofitel gezegd dat de voormalige IMF-directeur bij hen seksuele avances had gemaakt tijdens zijn verblijf.

“Ik denk dat de situatie van de hotelschoonmaaksters ongetwijfeld delicaat is, niet alleen omdat de meeste migranten zijn, maar ook omdat ze zich onderaan in de hotelhiërarchie bevinden”, zegt Janaina Santos, die aan de receptie van een luxehotel in Manhattan werkt. “Een werkneemster vervangen is niet moeilijk.”

Santos denkt wel dat het incident tot een verandering in de hotelbeveiliging kan leiden; vóór de zaak-Strauss-Kahn draaide hotelbeveiliging vooral rond de veiligheid van de gasten, zegt ze.

Volgens een verklaring die Sofitel-ceo Robert Gaymer-Jones vorige week liet verspreiden, geeft Sofitel voorrang aan de veiligheid van gasten en personeel. “Om zowel gasten als personeel te beschermen heeft Sofitel New York strikte procedures geïmplementeerd en een telefoonlijn geïnstalleerd waar werknemers alle specifieke situaties kunnen melden. Die procedures zijn al meer dan een jaar van kracht.” Volgens de verklaring “heeft het management geen weet van vorige gevallen van pogingen tot seksuele agressie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift