Sektarisch geweld flakkert op in Egypte

In de Egyptische hoofdstad Caïro nemen de spanningen toe tussen moslims en koptische christenen. Bij confrontaties zijn de voorbije weken minstens tien doden gevallen.

Het geweld brak uit na een gerucht dat koptische kinderen kruisen getekend zouden heben op de muren van een Islamitisch instituut in Khosoos, ten noorden van Caïro. Bij gevechten kwamen vier kopten en een moslim om. Een begrafenis van koptische slachtoffers leidde tot nieuw geweld en meer doden. Het sektarische geweld van de voorbije weken is daarmee het ergste sinds het aantreden van president Morsi in juni 2012.

Een aanval op de koptische kathedraal, een belangrijk symbool voor de koptische Egyptenaren, was de spreekwoordelijke druppel voor veel kopten. Volgens Paus Twadros II, hoofd van de koptische kerk, overschreed de aanval “alle rode lijnen. Hij noemde de aanpak van Morsi in lokale media “slordig” en sprak van “een slechte inschatting van de gebeurtenissen”. De uitspraak is opvallend, want de kerk onthoudt zich meestal van kritiek op het staatshoofd.

Volgens waarnemers tonen de incidenten de groeiende bezorgdheid onder de kopten aan voor de snelle groei van de islamitische politieke groeperingen. De kopten vrezen voor hun veiligheid en toekomst in Egypte. “De kopten voelen zich systematisch gediscrimineerd onder de heerschappij van de moslimbroederschap”, zegt Sameh Fawazi, een vertegenwoordiger van de koptische kerk in de politieke dialoog met de president.

Het wantrouwen is wederzijds: de “Moslimbroederschap is ervan overtuigd dat de kopten niet op hen stemmen, omdat ze in veel verkiezingen sinds de revolutie voor de oppositie hebben gestemd”, zegt Fawazi. Ook het grote aantal kopten dat mee demonstreert tegen de regering helpt niet om de relaties te verbeteren.

Decennia oud probleem

De relaties tussen moslims en christenen staan al sinds de revolutie onder druk. Het meest dodelijke incident, in oktober 2011, volgde op een onderdrukking van koptische demonstraties voor het gebouw van de Egyptische televisie. Meer dan twintig mensen kwamen om, voornamelijk koptische betogers.

De kopten, die ongeveer 10 procent van de Egyptische bevolking uitmaken, worden al sinds het begin van het militaire bewind in 1952 sociaal en politiek gemarginaliseerd. Vroege pogingen om de spanningen op te lossen na de revolutie begin 2011 mondden uit in de oprichting van de Nationale Commissie voor Gerechtigheid. Maar de instelling liep al snel mank nadat verschillende leden ontslag namen, naar eigen zeggen omdat ze geen gehoor vonden bij de regering.

Volgens sommige waarnemers hebben de kopten sinds de revolutie wel al politieke vorderingen gemaakt, waaronder de vorming van politieke groepen waarin koptische leiders een sleutelrol spelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.