Sektarisch geweld in Libanon

In de Zuid-Libanese stad Sidon vallen drie doden en minstens vijf gewonden tijdens wederzijdse beschietingen tussen Soennieten en Sjiieten. De Syrische kwestie verhoogt de spanningen in sektarisch versnipperd Libanon.

Zondag 11 november vond een confrontatie plaats tussen soennieten en sjiieten in de zuidelijke havenstad Sidon. Libanon is bij uitstek een land met veel religieuze minderheden. Dit leidde al vaker tot interne spanningen. De Libanese burgeroorlog van 1975 tot 1990 verscheurde het land bijna twee decennia.

De aanhoudende strijd tussen regime en oppositie in buurland Syrië zorgt opnieuw voor spanningen in Libanon. Het Syrische regime wordt geleid door de sjiitische sekte van de alawieten. In Libanon worden zij gesteund door het sjiitische Hezbollah. De Syrische oppositie daarentegen bestaat voornamelijk uit soennieten. In Libanon vinden zij bijgevolg vooral aanhang bij soennieten en meer specifiek bij salafistische splintergroeperingen.

Aanhangers van de salafistische prediker Sjeik Ahmad al-Assir kwamen zondag tegenover leden van Hezbollah te staan. Bij het incident kwamen een lijfwacht en een aanhanger van Al-Assir om. De derde dode was een Egyptische voorbijganger. Een van de vijf gewonden was een bevelhebber van Hezbollah, aldus het Libanese persagentschap NNA.

Incident met affiches Hezbollah

Aanleiding van de schietpartij waren spanningen rond affiches van Hezbollah. De salafist al-Assir had afgelopen vrijdag geëist dat alle affiches en spandoeken met steunbetuigingen aan Hezbollah binnen 48 uur uit Sidon moesten worden verwijderd. Hezbollah kreeg het verwijt van al-Assir dat zij het Syrische en Iranese regime steunen.

Zondag verwijderde Hezbollah, begeleid door het Libanese leger, de affiches. In de buurt van het Palestijnse vluchtelingenkamp Ain al-Hilwa escaleerde de situatie. Salafistische medestanders van al-Assir verscheurden afbeeldingen van de secretaris-generaal van Hezbollah Sayyed Nasrallah. De groep raakte slaags met enkele leden van Hezbollah wat snel uitmondde in een vuurgevecht.

Ahmed al-Assir kreeg bekendheid als salafistisch prediker na het begin van de opstand in buurland Syrië. Hij ontpopte zich tot een felle tegenstander van het Syrische regime van Bashar al-Assad. Bovendien pleit al-Assir voor de ontwapening van Hezbollah.

Eerder dit jaar blokkeerden al-Assir en zijn medestaanders met tenten gedurende meer dan een maand een belangrijke hoofdweg in Sidon. Deze sit-in maakte deel uit van een nog steeds voortdurend protest tegen het door Iran gesteunde Hezbollah dat beschikt over een erg groot wapenarsenaal.

Legerinterventie

Kort na de confrontatie van zondag kwam het leger tussen beiden. Diezelfde avond waarschuwde de Libanese minister van binnenlandse zaken Marwan Charbel dat het leger ieder gewapend persoon in Sidon onder vuur zou nemen.

Deze verklaring weerhield de salafist al-Assir er niet van om maandag 12 november zijn aanhangers aan te sporen de wapens op te nemen tegen Hezbollah. Hij noemde Hezbollah een “wapenpartij” en beschuldigde de partij van de moord op twee van zijn mannen, zo meldt The Daily Star Lebanon. Al-Assir riep wel op om niet zonder zijn toestemming te handelen.

Als gevolg van het incident en uit steunbetuiging voor de slachtoffers riepen zakenorganisaties maandag op tot een staking in Sidon en omgeving. Scholen, universiteiten en verschillende handelszaken bleven maandagochtend gesloten. Het leger nam verhoogde veiligheidsmaatregels in acht om nieuwe confrontaties te vermijden en de veiligheid van burgers te garanderen, aldus het Libanese persagentschap NNA.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.