Senaat geeft volle steun aan Financiële Transactietaks

Donderdag werd met een meerderheid van stemmen de resolutie voor de invoering van de Financiële Transactietaks goedgekeurd in de Belgische Senaat. Deze taks kan veel extra middelen opleveren voor een sociaal beleid, voor ontwikkelingssamenwerking en voor de strijd tegen de klimaatverandering.


11.11.11, Oxfam-Solidariteit en Attac Vlaanderen ijveren samen met de andere leden van FAN (Financieel Actie Netwerk) al lang voor het invoeren van een Financiële Transactietaks. Zij zijn dan ook heel tevreden met de uitslag van de stemming.

“Dit is een krachtig signaal naar de Europese staatshoofden en regeringsleiders die vandaag en morgen samenzitten om nu ook echt werk te maken van deze transactietaks. De Financiële Transactietaks kan tot 210 miljard euro per jaar opleveren in de Europese Unie alleen al. Dit geld kan gebruikt worden voor een socialer beleid, de financiering van ontwikkelingsinitiatieven en de aanpak van klimaatverandering. Daarenboven zal deze taks helpen bij het terugdringen van financiële speculatie”, aldus 11.11.11.

De resolutie roept ondubbelzinnig op voor een Financiële Transactietaks in de euro- of EU-zone, zonder te wachten op een G20-initiatief, en pleit ervoor dat de inkomsten aan het ontwikkelings- en klimaatbeleid besteed moeten worden.

De resolutie volgt op een bewogen week waarin commissievoorzitter Barroso en takscommissaris Semeta aankondigden dat ze in de herfst een concreet voorstel voor een Financiële Transactietaks in de Europese Unie op tafel zouden leggen. Deze week vonden in meer dan 35 landen wereldwijd acties plaats ter promotie van de Financiële Transactietaks. In België herbevestigde premier Leterme zijn steun voor de taks toen hij bezoek kreeg van een Robin Hooddelegatie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3195   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur