Senaat nog niet overtuigd van vrijhandelsakkoord met VS

“De regering is er tot op datum niet in geslaagd in detail uit te leggen hoe ze het akkoord wil uitvoeren en tegelijk wil voorkomen dat dure merkproducten kunnen genieten subsidies die voor goedkope generica zijn bedoeld”, zo stelt de Australische senaatscommissie in een voorlopig rapport. De commissie wil nu nauwgezet het voorstel bestuderen dat deze week een meerderheid heeft gekregen in het lagerhuis, met steun van 14 vertegenwoordigers van Labour.

De Australische handelsminister Mark Vaile bezwoer bij herhaling dat het akkoord met de VS de prijs voor medicijnen niet zal doen stijgen. “De beschikbaarheid van generische geneesmiddelen komt niet in het gedrang”, zo zei Vaile. De regering schermt met de economische voordelen van het akkoord. Ze belooft binnen tien jaar extra inkomsten van 4,1 miljard VS-dollar per jaar en 30.000 extra jobs.

De Generic Medicines Industry Association maakt zich vooral zorgen over een bepaling die de Australische overheid ertoe verplicht de merkproducenten te waarschuwen wanneer een generisch geneesmiddelenbedrijf een goedkoop equivalent wil lanceren. Dat laat de producenten van de duurdere merkproducten toe met een kunstgreep het patent te verlengen, zodat de introductie van een goedkoop alternatief wordt uitgesteld.

De senaatscommissie deelt die bezorgdheid: “Wanneer farmabedrijven de introductie van generica kunnen uitstellen, valt dat moeilijk te rijmen met de stelling van de overheid dat de prijzen niet zullen stijgen”, zo luidde het rapport. De Labour-opposite heeft aangekondigd dat ze geen stelling wil nemen voor de commissie in augustus haar definitief rapport publiceert.

De door de regering beloofde economische groei wordt in de academische wereld op scepsis onthaald. Wetenschappers van de Australian National University vinden de schatting van een door de regering bestelde studie overdreven rooskleuring. Economen Ross Garnaut en Philipa Dee houden het op een bescheiden 36 miljoen dollar per jaar.

Ook in de Verenigde Staten heeft het vrijhandelsakkoord nog niet alle klippen omzeild. De invloedrijke commissie financiën van de VS-senaat stemde vorige week met elf stemmen tegen tien tegen het akkoord omdat het de inheemse producenten van rundsvlees zou benadelen.

Bob Burton

Xml=7

Ref: na ap if he

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift