Senaat overweegt 'staatsgreep' in Argentijnse Far West

De Argentijnse senaat overweegt een federale overname van de rechtsspraak in de westelijke provincie San Luis. De gebroeders Rodríguez Saá, al 22 jaar onafgebroken aan de macht, maken het te bont in hun provinciale achtertuin. Ze leggen er rechters systematisch het zwijgen op door ze bij hun aanstelling hun eigen blanco ontslagbrief te laten tekenen.

De regering in de westelijke provincie perst rechters systematisch af. De provinciale regering dwingt rechters om bij hun aanstelling meteen ontslagbrieven te tekenen.

De bal ging vorige maand aan het rollen met het getuigenis van Marina Ziliotto. De vrouwelijke rechter van het hof van beroep van San Luis deed in de Senaat een boekje open over de Argentijnse Far West. Bij haar aanstelling bij het hof van beroep in 2004 moest ze in het kantoor van haar Justitieminister al meteen haar eigen ontslagbrief tekenen. De datum van het ontslag was blanco. Twee dagen later kreeg ze de vraag om deel te nemen aan een lastercampagne die de provinciale regering had opgezet tegen twee afvallige rechters. Ze weigerde en enkele dagen later las ze in de krant dat zij, samen met tien andere rechters, ontslagen was.

De overheidskrant in kwestie had het blijkbaar uit goed ingelichte bron: La Republica bracht het bericht op 17 maart, terwijl de (achteraf ingevulde datum) op haar ontslagdatum 21 maart vermeldt.

Ziliotto zegt dat ze gelijkaardige brieven te zien kreeg met de handtekening van twee van haar collega-rechters. De openbare aanklager van San Luis, Gretel Diamante, bevestigde intussen aan het openbaar ministerie dat op voorhand ondertekende ontslagbrieven ook bij andere rechters een voorwaarde voor aanwerving waren. Het gaat volgens Gretel om een wijdverbreide en systematische poging van de provinciale regering om de rechterlijke macht volledig ondergeschikt te maken aan de uitvoerende.

In Argentinië weet iedereen wie erachter zit. De provincie wordt al sinds 1983 bestierd door de gebroeders Rodríguez Saá. Alberto Rodríguez Saá was bijna twintig jaar lang gouverneur van de provincie tot hij in het stormachtige jaar 2001 interim-president van Argentinië werd. In Buenos Aires hield hij het temidden van straatprotesten amper zes dagen vol. Zijn broer Adolfo zet de San Luis dynastie voort sinds april 2003.

De gebroeders Rodríguez Saá behoren tot dezelfde partij als de president Néstor Kirchner maar zitten aan het andere eind van het politieke spectrum bij Justicialista.

De senaat vindt de getuigenissen zo verontrustend dat ze ernstig overweegt een wet te stemmen die toelaat dat Buenos Aires de controle over het gerecht in San Luis overneemt. (MM/ADR)Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift