Senegalese media roepen op homo’s aan te vallen

Senegalese radioprogramma’s roepen de bevolking op stenen te gooien naar homoseksuelen. De oproepen komen er na de vrijlating vorige week van negen mannen die van homoseksualiteit beschuldigd werden. Amnesty International roept de Senegalese regering op de negen te beschermen.
De negen mannen waren op 19 december opgepakt na anonieme klachten over hun seksueel gedrag. In Senegal is homoseksualiteit illegaal.
De negen hadden eerst acht jaar cel gekregen voor “onzedig gedrag en onnatuurlijke handelingen en samenzwering” maar werden vrijgesproken in beroep. Op 20 april kwamen ze vrij.
De Senegalese media en moslimorganisaties verklaarden daarop dat de negen “geperverteerden” verantwoordelijk waren voor de verspreiding van aids. Op de radio werden oproepen verspreid om iedereen die ervan verdacht werd homoseksueel te zijn, aan te vallen en met stenen te bekogelen.

Toename van homofobe aanvallen


Amnesty International maakt zich zorgen over de negen. “We verwelkomen de beslissing van het hof van beroep om hen vrij te laten nadat ze eerst tot acht jaar waren veroordeeld. Maar dat moet gevolgd worden door concrete acties van de autoriteiten om de mannen te vrijwaren van homofobe aanvallen”, zegt Veronique Aubert, onderdirecteur van het Afrika-programma van Amnesty International.
De mensenrechtenorganisatie vraagt ook een onderzoek naar de folteringen die de negen zouden hebben ondergaan in het politiecommissariaat van Mbao Sicap.
Volgens Amnesty International is het aantal gevallen van homofobe aanvallen, discriminatie en willekeurige arrestaties de voorbije twee jaar toegenomen in Senegal.

Niet alleen in Senegal


Volgens de International Gay and Lesbian Association is seksueel contact met een partner van hetzelfde geslacht strafbaar in 38 van de 53 Afrikaanse landen. In Mauritanië, Soedan en Nigeria kan men er de doodstraf voor krijgen, in Oeganda levenslang, in Gambia, Kenia en Tanzania tot 14 jaar cel.
In Zimbabwe, waar president Mugabe homoseksuelen “erger dan varkens en honden” vindt, kunnen homo’s zelfs voor het tonen van affectie worden vervolgd. Volgens Mugabe is homoseksualiteit een uiting van Westerse decadentie.
Die criminalisering wakkert de homofobie bij de Afrikaanse bevolking aan, zegt Amnesty. Homo’s en lesbiennes die uit de kast komen, worden gemeden, gediscrimineerd en zelfs fysiek aangevallen.

Aidspreventie bemoeilijkt


Op de internationale aidsconferentie Icasa, die in december in Dakar plaatsvond, merkte een Nigeriaanse onderzoeker van de Universiteit van Lagos op dat de criminalisering van homoseksualiteit het zeer moeilijk maakt in Afrika om homomannen te bereiken voor hiv/aidspreventie. Ze maken zich niet kenbaar uit vrees voor represailles.
Op die vijftiende Icasa-conferentie werd voor het eerst grondig aandacht besteed aan de verspreiding van de hiv/aids onder homoseksuele mannen. Naar aanleiding daarvan lanceerden de Senegalese media toen al aanvallen op de homogemeenschap. Kort nadien werden de negen mannen gearresteerd.
In juni vorig jaar werden drie homorechtenactivisten gearresteerd in Oeganda tijdens een hiv/aidsconferentie in Kampala. Een Oegandese homorechtenorganisatie had toen het belang onderstreept van preventiecampagnes in de homogemeenschap.
In mei 2008 werden twee transseksuelen gearresteerd toen ze in een club in Kampala aan het dansen waren. Ze werden vier dagen vastgehouden en mishandeld door de politie. Na hun vrijlating werden ze regelmatig aangevallen door buurtbewoners, zegt Amnesty International.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.