Sensor dooft knipperlichten op windmolens

Duitse onderzoekers hebben een sensor ontwikkeld die de knipperlichten op windmolens enkel doet werken als er laagvliegende vliegtuigen in de buurt zijn. Zo wordt overlast voor omwonenden aanzienlijk beperkt.

  • Fraunhofer FHR De sensor kan eenvoudig op de mast van de windmolens bevestigd worden. Fraunhofer FHR

Duitsland telt steeds meer windmolenparken, maar tegelijk neemt de weerstand tegen nieuwe projecten toe omdat omwonenden vrezen voor hinder. Het geluid van de wieken is het grootste probleem, maar ook de waarschuwingslichten op de turbines leiden tot klachten. Bovendien trekken de lichten vogels aan, die levensgevaarlijk gekwetst kunnen worden door de draaiende wieken.

Onderzoekers van het Duitse Fraunhofer Instituut hebben daarom “Parasol” ontwikkeld, een ingenieus systeem waarbij de lichten alleen werken als er een vliegtuig in de buurt is dat laag genoeg vliegt om met de turbines te kunnen botsen.

Passief

De sensor zendt zelf geen radarsignalen uit, maar analyseert de bestaande signalen van radiozenders in de buurt. Op basis van storingen in die signalen kan het systeem de positie, snelheid en richting van objecten in de lucht bepalen. Zo’n “passief systeem” heeft als grote voordeel dat beheerders van windmolenparken geen radarlicentie aan hoeven te aanvragen, en het systeem dus goedkoper is.

“Het waarschuwingssysteem springt enkel aan als er een vliegtuig opduikt in een straal van 4 kilometer dat lager vliegt dan 2500 voet (700 meter)”, zegt Heiner Kuschel van het Fraunhofer Instituut. “We gebruiken de passieve radarsensoren in feite om een beschermende parasol over het windpark te plaatsen.”

Met steun van het Duitse ministerie van Milieu werd al een prototype van het systeem geïnstalleerd en met succes getest in een windmolenpark bij de Duitse stad Reußen-Köge, vlakbij de Deense grens. Kuschel en zijn team werken nu aan het optimaliseren van de software en algoritmes van het systeem. Ze hopen in 2015 een operationele versie klaar te hebben.

“We hopen dat meer omwonenden zo akkoord gaan met de bouw van nieuwe windmolenparken”, zegt Kuschel. “Het doel van Parasol is hernieuwbare energie vooruit helpen en Duitsland meer competitief te maken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.