Seropositieve vrouwen eisen recht op kinderen

Na de geboorte van haar derde kind werd de Braziliaanse Sumaia dos Santos Dias, 24 jaar en seropositief, overhaald zich te laten steriliseren. Zo zou ze geen kinderlevens meer in gevaar brengen. Vandaag vindt Dias dat ze is gemanipuleerd en strijdt ze voor het recht van seropositieve vrouwen op het hebben van kinderen. Met de juiste voorzorgsmaatregelen blijft het besmettingscijfer tussen moeder en kind immers zeer laag.

De druk om zich te laten steriliseren werd onhoudbaar nadat het laboratorium dat had vastgesteld dat Dias HIV had, het resultaat van de test liet uitlekken in een zogenaamde opwelling van ethisch besef, vertelt Dias. Haar zaak werd daarop in het ziekenhuis door iedereen besproken. Dias ging uiteindelijk door de knieën, maar zes jaar later vindt ze dat de dokter haar recht om opnieuw moeder te zijn heeft gestolen. Vandaag neemt ze zes antiretrovirale pillen per dag. Daardoor krijgt het aids-virus geen kans zich te ontplooien en blijft ze gezond genoeg om te gaan werken en haar kinderen op te voeden.

Dias, die wilde dat haar ervaringen haar lotgenoten van dienst konden zijn, werd lid van het Netwerk van Positieve Burgers, een groep seropositieve vrouwen, die van de Coördinator van het programma voor Seksueel Overdraagbare Aandoeningen en Aids (CETSS) van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid preventieonderricht krijgt. CETESS verdedigt het recht op kinderen van seropositieve vrouwen, die een steeds groter aandeel van alle aids-besmettingen vertegenwoordigen.

Het is niet aan een gezondheidswerker om te beslissen of seropositieve vrouwen kinderen mogen hebben of niet. Zij hebben de taak alle informatie en elementen aan te bieden opdat de vrouwen eigenmachtig een beslissing kunnen nemen, verklaart Katia Souto, hoofd genderkwesties van het CETESS. Nu volgen de laaggeschoolde vrouwen meestal de aanbevelingen op van de artsen, die volgens Dias meer als bevelen klinken.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid verschaft alle aids-patiënten gratis medicijnen, voor zwangere vrouwen volgt het ministerie een behandelingsplan dat de kans op het doorgeven van het virus van moeder op kind met bijna 90 percent reduceert. De maatregelen omvatten het toedienen van antiretrovirale medicamenten aan seropositieve vrouwen vanaf de 14e week van hun zwangerschap, een geboorte met keizersnede en het vermijden van borstvoeding. En als binnen een koppel alleen de man seropositief is en de vrouw echt zwanger wil worden, wordt in vitro fertilisatie (ivf) toegepast, de meest aangewezen manier om zwanger te worden zonder besmet te worden.

Door de inspanningen is het antiaids-programma van Sorocaba, een stad van 500.000 inwoners 90 kilometer van Sao Paulo, een groot succes. Het cijfer van seropositieve moeders die tijdens of na de zwangerschap hun borelingen besmetten is er teruggedrongen tot 2 procent, evenveel als het risico van ‘gewone’ aangeboren afwijkingen. Zonder ingrepen loopt het risico van een aids-besmetting bij geboortes op tot 20 en zelfs 30 procent, bij borstvoeding komt daar nog eens 20 procent bij. Wel hangt het succes van de maatregelen af van moeders inzet om de medicijnen te nemen, en van het ogenblik wanneer de diagnose gesteld is - dat moet vroeg genoeg zijn.

Het gezondheidsprogramma van Sorocaba biedt seropositieve vrouwen een transparante gezondheidsdienst aan die informeert over de voordelen, risico’s en alternatieven, nodig om een overwogen beslissing te nemen, zegt Dr. José Ricardo Pio Marins, de coördinator van het programma. Het negeren van de kinderwens van seropositieve vrouwen zou een vergissing zijn. Bovendien kan het hebben van een kind de seropositieve vrouw aanmoedigen om de draad weer op te pikken en te werken aan de eigen levenskwaliteit.

Mario Osava

Xml=3

Ref: he la


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.