Servië tandenknarsend akkoord met overleg Kosovo

Na urenlange vertraging heeft Servië gisteren (donderdag) uiteindelijk toch ingestemd met een VN-esolutie over Kosovo. Daarin worden Belgrado en Pristina opgeroepen om weer om tafel gaan zitten, onder de vlag van de Europese Unie.
De VN-resolutie was een flink afgezwakte versie van een voorstel dat Servië in juli al had ingediend. Daarin nam Belgrado afstand van de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, op 22 juli, dat de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo in 2008 geen schending was van het internationaal recht.
Onder druk van de EU, waar beide landen graag aansluiting bij zouden willen, zijn er op het laatste moment nog drastische wijzigingen doorgevoerd. De resolutie, die unaniem werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, verwijst nu slechts naar de uitspraak van het Gerechtshof.
Servië heeft het tandenknarsend geaccepteerd, maar benadrukt dat het compromis op geen enkele manier een erkenning betekent van de onafhankelijkheid van Kosovo. “Wat er ook gebeurt, Servië zal vastberaden blijven”, zei de minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic. “We zullen niet moe worden, want we mogen niet falen.”
De stemming werd uiteindelijk nog tweeënhalf uur uitgesteld omdat Servië weigerde in te stemmen met de aanwezigheid van de Kosovaarse president en premier in het gebouw. Kosovo wordt nog steeds door de meeste landen niet erkend en is dus geen officieel VN-lid. Uiteindelijk nam de delegatie plaats op de tribune, als gasten van Frankrijk, Duitsland, Italië, Engeland en de VS.
Het is de vraag of de gesprekken tot iets zullen voeren. “Maar het belangrijkste is dat ze kunnen beginnen”, zei de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Catherine Ashton. “De dialoog zelf is al een factor die tot vrede en stabiliteit kan leiden.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.