Servische boer zoekt vrouw

Servië telt zo’n 260.000 vrijgezelle boeren van rond vijftig jaar. De oorlog in de jaren negentig, de overgang naar een markteconomie en de uittocht van plattelandsvrouwen naar de stad, zijn hier de oorzaken van.
De niet-gouvernementele organisatie Village Sill Plate zoekt nu voor de Servische boeren vrouwen in Rusland en Oekraïne. Zo’n driehonderd stellen brachten ze al bij elkaar. Het nieuwe leven op het Servische platteland is even wennen voor de vrouwen, maar ze passen zich volgens de organisatie snel aan.
Dat geldt ook voor Ljubov Obradinovic uit Oekraïne, die trouwde met de Servische Dusan. Ze barstte in tranen uit nadat haar Servische buren haar complimenteerden omdat ze zo’n harde werker was. “Vredna”, zeiden ze. Maar in het Oekraïens betekent dat “slecht”. “Nu ik Servisch ken, zit ik er niet meer mee”, zegt Ljubov (29). Ze woont in Stitare, een dorpje bij de stad Sabac, ongeveer honderd kilometer ten westen van de Servische hoofdstad Belgrado.
Het aantal singles in Servië is in de afgelopen jaren sterk gestegen. Na 2000, toen de oorlog achter de rug was en de overgang naar een markteconomie begon, trokken veel jongeren naar steden als Belgrado, Novi Sad of Nis. Op zoek naar een beter leven. Uit statistieken van de overheid blijkt dat van de 4.528 dorpen er 674 vrijwel verlaten zijn. Vaak bleven er alleen een paar 65-plussers wonen. Intussen neemt het geboortecijfer in Servië af. Van de 7.5 miljoen inwoners, zijn ongeveer 1,3 miljoen mensen ouder dan 65.
“Jonge vrouwen vertrokken uit de dorpen omdat ze geen toekomst zagen in het boerenbedrijf”, zegt socioloog Stjepan Gredelj. “Jonge mannen besloten te blijven, vaak onder druk van hun ouders die wilden dat het land in de familie bleef. Veel van hen zijn nog steeds alleen.”

Orthodoxe kerk


Volgens het Servische Bureau voor de Statistiek zijn er bijna 260.000 alleenstaande boeren van rond de vijftig jaar. “Servische vrouwen zijn niet geïnteresseerd”, zegt Slobodan Nikolic van Village Sill Plate. “Dus zoeken we in Oekraïne en Rusland. Dat werkt, zegt hij, omdat de vrouwen min of meer dezelfde achtergrond hebben en het (orthodoxe) geloof delen met de Servische mannen. “Bovendien lijken de talen op elkaar. En vrouwen uit deze landen zijn niet bang voor hard werken.”
Religie lijkt echter minder van belang als mannen eenmaal een bepaalde leeftijd bereikt hebben. Ongeveer tweehonderd rooms-katholieke vrouwen uit Noord-Albanië trouwden inmiddels met Servisch-orthodoxe mannen in de omgeving van de stad Ivanjica, ongeveer 130 kilometer ten zuiden van Belgrado.
Drie jaar geleden ontstonden de eerste contacten via humanitaire hulporganisaties in de Noord-Albanese stad Shkodra. “Albanese vrouwen konden daar geen partner vinden, terwijl Servische mannen steeds ouder werden zonder de mogelijkheid een gezin te stichten”, zegt Vojin Vucicevic van de Servische ngo Stara Raska.
“De vrouwen komen meestal uit grote gezinnen in arme dorpen in het noorden. Ze zijn bereid hard te werken en willen graag een gezin. Ze leren snel Servisch en hebben er geen moeite mee Servisch-orthodox te worden.”
Jonge mannen en vrouwen gaan meestal op zoek naar een partner tijdens de traditionele zomerfeesten in centraal-Servië. Die feesten dienen al decennialang als huwelijksmarkt voor jongeren of families die huwelijken ‘overeenkomen’. Dit jaar konden de feesten in Ivanjica ook busladingen Albanese vrouwen verwelkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.