Servische piraten slaan toe op de Donau

Gewapende rivierpiraten maken de Servische Donau onveilig. Bijna wekelijks worden binnenvaartschepen overvallen op steeds agressievere wijze, zeggen Bulgaarse en Oekraïense rederijen.
Steeds vaker hebben schepen op het Servische deel van de Donau last van piraten. De rovers hebben het vooral gemunt op de duwbakken die liggen afgemeerd op onbewaakt terrein in de haven van Smederovo, 50 kilometer stroomafwaarts van Belgrado. Ze enteren de bakken vanuit motorbootjes en nemen alles mee wat van enige waarde is: zoeklichten, elektrische bedrading, kettingen, olie en delen van de lading. Soms worden ook duwboten aangevallen.

Steeds gewelddadiger


Het probleem op de Servische Donau bestaat al jarenlang, maar die ‘vredige’ werkwijze verandert. In oktober viel de eerste gewonde: een schipper sloeg met zijn hoofd tegen de boot toen hij overboord werd gegooid. Dat hij het overleefde, is volgens Diana Pavlova, commercieel directeur van de Bulgarian Shipping Company (BRP), een wonder. BRP is een van de grootste Bulgaarse rederijen die op de rivier actief is en werd de afgelopen twee jaar al 38 keer slachtoffer van de rivierrovers.
Volgens Pavlova bedraagt de schade alleen dit jaar al meer dan vijftigduizend euro. “Dat is alleen maar de materiele schade. We verliezen ook geld, omdat de schepen een paar dagen niet kunnen varen en onze werknemers zijn bang om overvallen te worden op de Donau. Straks kunnen we niemand meer vinden om erheen te varen.” Al eerder werden bemanningsleden van BRP met vuurwapens bedreigd door de piraten. 

Actie


Volgens Bulgaarse rederij doen de Serviërs er te weinig aan om de problemen op de Donau op te lossen. “We hebben steeds aangifte gedaan bij de politie in de havenstad, maar er gebeurt helemaal niets. Ze spelen onder een hoedje met de dieven. Ook van de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben we geen steun gekregen.” De Servische krant Politika meldt dat de waterpolitie in Servië onvoldoende middelen heeft om effectief tegen de piraten op te treden. Volgens de krant wordt de buit verkocht in dorpen uit de omgeving van Smederovo.
Samen met Roemeense en Oekraïense rederijen trok BRP aan de alarmbel. Vorige maand kwamen alle rederijen die verenigd zijn in de Internationale Vereniging voor Donau Scheepvaart (IVDS) samen in Varna, een Bulgaarse stad aan de Zwarte Zee. En vorige week hield de Donau Commissie, waarin alle Donaulanden zetelen, een sessie over Smederevo. Volgens István Valkár van de Donau Commissie werkt Servië inmiddels aan maatregelen. Om de piraterij te bestrijden zou het land samenwerken met Aquapol, het Europese samenwerkingsverband van waterpolitiekorpsen en inspectiediensten. 

Vooral schade


Sergej Rayevski, directeur van de Oekraïense afdeling van rederij Polaris Shipping ltd., denkt dat de conferenties niks op zullen leveren. Er valt niets tegen de piraterij te doen: “Bulgarije of Oekraïne kunnen Servië niet dwingen de wet na te leven. Als Servië lid zou worden van de Europese Unie, dan zou het anders zijn.”

Per transport rekent Rayevski vooraf een ‘verlies’ in van 1 procent in en hij probeert in zijn contracten de verantwoordelijkheid voor diefstal te vermijden. ‘En ik geef mijn crew instructies om conflicten te vermijden. Als je vreemden rond je schip ziet, sluit alle deuren en waarschuw de politie. Ga niet gluren of vechten. Het zijn kleine piraten, niet zoals in Somalië. Ze zijn niet echt gevaarlijk, maar leveren veel schade op.’ 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.