Sierra Leone berecht oorlogsmisdadigers

In Sierra Leone heeft een internationale rechtbank, gesteund door de VN, drie voormalige krijgsheren schuldig bevonden van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid.
Van de drie voormalige leiders van de rebellenbeweging Revolutionary United Front (RUF), werden Issa Sesay en Morris Kallon veroordeeld voor 16 van de 18 aanklachten. De zestigjarige Augustine Gbao pleitte schuldig voor 14 aanklachten. Dat meldt BBC.
Aanvankelijk werd de RUF aangevoerd door oprichter Foday Sankoh, een bondgenoot van voormalig Liberiaans president Charles Taylor. Sankoh overleed echter in gevangenschap alvorens zijn zaak voor het gerecht kwam.

Opluchting bij de slachtoffers


Hun proces, dat gerelateerd is aan tien jaar burgeroorlog in het West-Afrikaanse land, begon in 2004. Slachtoffers van de wanpraktijken van de RUF, die het zogenaamde ‘Freetown-proces’ bijwoonden, waren kennelijk opgelucht bij de rechterlijke uitspraak, aldus BBC-correspondent Umaru Fofana. Welke straffen de drie zouden moeten ondergaan zal pas op een latere datum worden bepaald.
De laatste aanklacht betrof de betrokkenheid van de rebellenleiders bij verkrachtingen, verminkingen en moorden van burgers. Deze wreedheden werden begaan tussen 1991 en 2001. Sierra Leone’s huidige president Ernest Bai Koroma verklaarde aan het persagentschap AP: “Er is een grote behoefte om de activiteiten van de Speciale Rechtbank, dat een hoofdstuk is van de oorlog, vlug af te handelen opdat de natie verder kan gaan”.

Handel in diamanten


Woensdag beslisten de rechters dat de drie RUF-leiders in aanzienlijke mate hebben meegewerkt aan de misdadige praktijken van voormalig Liberiaans president Charles Taylor om de diamantvelden van Sierra Leone onder controle te krijgen. Met de opbrengst werd hun oorlogsmachine gefinancierd. 

Wanneer we denken aan bloeddiamanten, wanneer we denken aan mensen wiens handen worden afgehakt, wanneer we denken aan kindsoldaten, seksslavernij en gedwongen huwelijken – alle huiveringen van de burgeroorlog in Sierra Leone, dan denken we aan het Revolutionary United Front.
Misdrijven tegen de menselijkheid


Het trio werd eveneens schuldig bevonden aan ‘gedwongen huwelijken’. Bij raids op dorpen werden talloze jonge meisjes, als slavin, gedwongen om een rebel te huwen. Deze aanklacht wordt nu voor het eerst met succes uitgesproken voor een internationale rechtbank.
Op het proces werden de verhalen van 75 getuigen aanhoord in verband met verkrachtingen en slachtpartijen door de RUF. De werkwijze van de rebellen werd gekenmerkt door het amputeren van ledematen en kerven van de RUF-initialen in de lichamen van hun slachtoffers.

‘Small Boys Units’


Berucht was ook de RUF’s ‘Small Boys Units’. Deze kindsoldaten, onder dwang gerecruteerd, stonden erom bekend bijzonder wreed tekeer te gaan tegen de burgerbevolking.
De eindbalans van het conflict bedroeg ongeveer 120.000 doden en tienduizenden verminkten met afgehakte armen, benen, neuzen en oren.
In een programma van de BBC-omroep Network Africa vertelde Gregory Gordon, Amerikaans rechtsprofessor en Sierra Leone-kenner: “Wanneer we denken aan bloeddiamanten, wanneer we denken aan mensen wiens handen worden afgehakt, wanneer we denken aan kindsoldaten, seksslavernij en gedwongen huwelijken – alle huiveringen van de burgeroorlog in Sierra Leone, dan denken we aan het Revolutionary United Front”.

Charles Taylor


Het enige, nog lopende proces voor de Speciale Rechtbank voor Sierra Leone is dat van Charles Taylor. Om veiligheidsredenen werd zijn zaak verplaatst naar Den Haag. De voormalige president wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden en misdrijven tegen de menselijkheid.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2643   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift