Sierra Leone maakt mijnbouw transparanter

Sierra Leone krijgt een digitale databank die de transparantie in de mijnbouwsector moet bevorderen. In het systeem is onder meer informatie op te vragen over vergunningen, inkomsten uit de mijnbouwindustrie en betalingen aan plaatselijke ‘chiefdoms’, gemeenschappen die onder een gezamenlijk dorpshoofd vallen.

“Met dit systeem kunnen alle vormen van onregelmatigheid bij het verstrekken van vergunningen, financieel management en informatie in de mijnbouwsector worden uitgebannen”, zei de minister van Mijnbouw, Minkailu Mansaray, vorige week bij de aankondiging van de databank. “Het publiek mag weten wat mijnbouwbedrijven betalen aan de overheid.”

De database is een initiatief van de overheid en internationale donoren, waaronder de Wereldbank en het VN-Ontwikkelingsprogramma. Het systeem is al actief en laat bijvoorbeeld zien dat Koidu Holdings, een Zuid-Afrikaans bedrijf dat actief is in de diamantmijnbouw, op 11 januari 200.000 dollar cash heeft betaald.

Bloeddiamanten

De mijnbouw in Sierra Leone heeft de reputatie ongereguleerd te zijn. Het land staat ook bekend om zijn ‘bloeddiamanten’, diamanten die gebruikt werden om de elf jaar durende  burgeroorlog in het land te financieren.

Naast diamanten heeft Sierra Leone flinke voorraden andere mineralen, zoals ijzererts, bauxiet, rutiel en goud. Eind vorig jaar begonnen de mijnbouwbedrijven African Minerals en London Mining voor het eerst na dertig jaar weer met de winning van ijzererts in het land. De overheid van Sierra Leone verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) door het project in 2012 zal groeien met 50 procent.

De nieuwe database is ook bedoeld om Sierra Leone op een lijn te krijgen met het Extractive Industries Transparancy Initiative, dat publicatie eist van inkomsten uit de projecten en van betalingen die mijnbouwbedrijven doen aan de overheid.

Tot nu toe werd informatie over mijnbouwovereenkomsten bewaard in papieren dossiers op het ministerie van Mijnbouw. Die documenten werden niet veilig bewaard en waren vaak niet accuraat. De oude archieven waren zelfs zo slecht dat het nieuwe systeem alleen informatie van na 2010 bevat.

Risico

Abu Brima, landdirecteur van de Netwerkbeweging voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, een organisatie die in het verleden kritiek uitte op het gebrek aan transparantie, noemt de databank een stap in de goede richting. Hij wijst er echter op dat het zaak is dat de juiste informatie tijdig wordt aangeleverd voor het systeem.

“Alleen wat in het systeem komt, is zichtbaar voor mensen. De mensen die de gegevens verzamelen, moeten goed in de gaten gehouden worden”, zegt Brima. “Als zij slecht betaald worden en onder moeilijke omstandigheden moeten werken, loop je het risico dat het systeem niet optimaal gaat werken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.