Sierra Leone verbiedt houtexport

Sierra Leone voert een verbod op de export van hout door Chinese en andere buitenlandse bedrijven opnieuw in. Dat heeft Hassan Mohammed, de afgevaardigde directeur van het ministerie van Bosbouw, maandag gemeld.
Het jarenlange, onbeperkte houthakken heeft zowel voor het milieu als voor de lokale bevolking ingrijpende gevolgen.  In mei 2007 werd er al eens een verbod afgekondigd op de export van hout uit Sierra Leone. Volgens de huidige minister van Bosbouw, Joseph Sam Sesay, heeft de vorige regering nooit toegezien op de naleving van die maatregel. “Chinese en andere buitenlandse houthakbedrijven komen het land binnen en doen wat ze willen. Het huidige exportverbod blijft gelden tot er een beleid uitgestippeld is ten voordele van de plaatselijke gemeenschappen”, dat vertelde Sesay aan de Britse publieke omroep BBC.

Gevolgen voor milieu en mens


Volgens Mohammed, de afgevaardigde directeur van het ministerie van Bosbouw, hebben buitenlandse houthakkers de savanne in het noorden van Sierra Leone ernstige schade toegebracht. Woestijnvorming en het verdwijnen van bepaalde diersoorten zijn twee van de vele gevolgen van de onbegrensde ontbossing. De lokale autoriteiten die samenwerkten met de buitenlandse houthakkers, krijgen een compensatie voor het verlies van hun aandeel in de opbrengst van de houthakbedrijven.
Het wegspoelen van de vruchtbare grondlaag als gevolg van de ontbossing, heeft een grote impact op de plaatselijke veehouders. “De inwoners van de zwaarst getroffen regio zullen moeten verhuizen naar steden en dorpen waar er meer zekerheid is”, dat vertelde Mohammed aan het persagentschap Reuters.

Clandestiene houthak


Er worden vaak illegale houtvoorraden uit Sierra Leone over de grens met Guinee gesmokkeld. Door het verbod in eigen land, stromen houthakkers uit Ivoorkust en Guinee naar Sierra Leone. Volgens Mohammed is de recent verkozen regering onder president Ernest Bai Koroma van plan om de wetgeving over bosbouw te wijzigen, zowel voor Sierra Leoonse als buitenlandse houthakkers.
Door de wijdverspreide clandestiene houthak zijn er geen correcte cijfers beschikbaar over de export van hout in de verschillende landen. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.