Sikhs

Als het over interculturaliteit gaat, is er vaak weinig aandacht voor gesprekken over of tussen godsdiensten en levensbeschouwingen. Meestal wordt met name de islam simpelweg gezien als “een cultuur”, terwijl er in feite talloze culturen beïnvloed en gevormd zijn door de aanwezigheid van de islam.
Hetzelfde geldt uiteraard voor christendom en andere religies. Als het dan toch eens over interreligieuze dialoog gaat, dan beperkt het gesprek zich meestal tot de drie abrahamitische godsdiensten, jodendom, christendom en islam, alsof dat de enige tradities zijn die wat te vertellen hebben.
De benaming ‘godsdiensten van het boek’ is trouwens ook nogal exclusief tegenover andere religies die ook een boek als (geopenbaarde) centrale waarheid en pijler kennen. Een van de minst gekende religies mét een Boek (de Goeroe Granth Sahib) is wellicht het sikhisme, al kent iedereen wellicht hun tulband, hun rituele verbod op het knippen van haar, hun aanwezigheid in de Limburgse fruitpluk…
Lili Van Heers schreef daarom een vrij didactische inleiding op de geschiedenis, de leerstellige inhoud, de gebruiken en andere aspecten van het sikhisme. Van Heers zegt dat er 19 miljoen sikhs zijn in India, 500.000 in Groot-Brittannië, 225.000 in Canada, 100.000 in de VS, 50.000 in Maleisië en 20.000 in Singapore. Met een kleine maar behoorlijk zichtbare gemeenschap in Zuid-Limburg erbij is het dus zeker de moeite om meer over hun achtergrond te weten te komen. Al is dit boek vooral interessant voor wie in de feiten met sikhs te maken heeft en snel enkele aspecten van hun cultuur, traditie of godsdienst wil te weten komen.
Het sikhisme en de sikhs door Lili Van Heers is uitgegeven door de auteur zelf. 202 blzn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.