Sikhs

Als het over interculturaliteit gaat, is er vaak weinig aandacht voor gesprekken over of tussen godsdiensten en levensbeschouwingen. Meestal wordt met name de islam simpelweg gezien als “een cultuur”, terwijl er in feite talloze culturen beïnvloed en gevormd zijn door de aanwezigheid van de islam.
Hetzelfde geldt uiteraard voor christendom en andere religies. Als het dan toch eens over interreligieuze dialoog gaat, dan beperkt het gesprek zich meestal tot de drie abrahamitische godsdiensten, jodendom, christendom en islam, alsof dat de enige tradities zijn die wat te vertellen hebben.
De benaming ‘godsdiensten van het boek’ is trouwens ook nogal exclusief tegenover andere religies die ook een boek als (geopenbaarde) centrale waarheid en pijler kennen. Een van de minst gekende religies mét een Boek (de Goeroe Granth Sahib) is wellicht het sikhisme, al kent iedereen wellicht hun tulband, hun rituele verbod op het knippen van haar, hun aanwezigheid in de Limburgse fruitpluk…
Lili Van Heers schreef daarom een vrij didactische inleiding op de geschiedenis, de leerstellige inhoud, de gebruiken en andere aspecten van het sikhisme. Van Heers zegt dat er 19 miljoen sikhs zijn in India, 500.000 in Groot-Brittannië, 225.000 in Canada, 100.000 in de VS, 50.000 in Maleisië en 20.000 in Singapore. Met een kleine maar behoorlijk zichtbare gemeenschap in Zuid-Limburg erbij is het dus zeker de moeite om meer over hun achtergrond te weten te komen. Al is dit boek vooral interessant voor wie in de feiten met sikhs te maken heeft en snel enkele aspecten van hun cultuur, traditie of godsdienst wil te weten komen.
Het sikhisme en de sikhs door Lili Van Heers is uitgegeven door de auteur zelf. 202 blzn.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur