Singaporese meid werkt niet langer 7 dagen per week

De aankondiging van de Singaporese regering dat een buitenlandse huismeid recht heeft op een vrije dag per week, jaagt de welgestelde werkgevers de gordijnen in. “En wat als mijn huishoudster een vriendje heeft en zwanger geraakt?”, vragen velen van hen zich af.

Een derde van de Singaporezen is het gewoon dat jonge vrouwen uit arme Aziatische landen schoonmaken, inkopen doen en zorgen voor hen – zonder zich daar vragen bij te stellen.

“Ik had een Filippijnse meid die een Bengalees vriendje kreeg en zwanger werd. Na amper zeven maanden moest ik haar terug naar huis sturen en draaide ik op voor haar vliegticket”, klaagt zakenvrouw Elsie Wong. De Singaporese contracten voor een buitenlandse huishulp bepalen dat als een huismeid zwanger raakt, ze teruggestuurd moet worden op kosten van haar werkgever.

Vriendjes

“Als je toestaat dat je tieners een vriendje of vriendinnetje hebben, hoe kan je dan eisen dat een volwassene die je in dienst hebt er geen mag hebben?”, verklaart John Gee, gewezen hoofd van TWC2, een agentschap dat sinds 2003 campagne voert voor een wekelijkse vrije dag voor huishoudsters.

“Deze houding moet veranderen”, zegt Gee. Vanaf 1 januari 2013 zal een Singaporese werkgever zich schikken naar de nieuwe wet ofwel een boete van 3000 euro betalen of zes maanden in de gevangenis doorbrengen.

“Een meid is ook een mens. Ze heeft een dag vrij nodig net als andere werknemers”, vindt de Filippijnse Papias Banados, die meer dan tien jaar als meid in Singapore heeft gewerkt en die er onlangs een boek over schreef. “Vele Filippijnen werken hier in restaurants, kantoren en winkels. Ze krijgen elke week een dag vrij. Ze hebben vriendjes en gaan naar feestjes. Dus waarom mag een meid dat niet?”

Werkgevers en rekruteringsbureaus stellen dat een dag vrijaf per week moeilijk ligt voor gezinnen met kleine kinderen, gehandicapten of ouderen.

Rijkste landen

Singapore staat op de derde plaats op de lijst van rijkste landen die Forbes vorige maand publiceerde. Het inkomen per hoofd bedraagt er 42.000 euro en zijn bevolking van vier miljoen heeft ongeveer 206.000 meisjes als dienstpersoneel.

Veel van deze vrouwen komen uit verarmde families in de Filippijnen, Indonesië, Sri Lanka, Myanmar en Cambodja. Vaak werken ze zeven dagen per week en tien tot zestien uur per dag voor een loon tussen 190 en 300 euro per maand.

Sociaal assistenten en rechtenorganisaties ijveren al meer dan tien jaar voor een verplichte dag vrij per week voor deze huismeiden. Singapore heeft geen wetgeving hieromtrent, net als Maleisië, Thailand, Zuid-Korea en Saoedi-Arabië.

Zeer stresserend

Volgens Bridget Tan van de Humanitaire Organisatie voor Economische Migratie is Singapore nu een stap dichter bij de volwaardige erkenning van de rechten van dienstpersoneel. “Door het gebrek aan adequate bescherming is het werk van een meid die inwoont zeer stresserend. Veel vrouwen in deze situatie vinden het moeilijk om te leven met het sociale isolement en de hoge eisen van de baan.”

“De verplichte vrije dag is belangrijk”, verklaart Moe Thuzar, onderzoeker bij het Asean-studiecentrum van de Nationale Universiteit van Singapore. “Het erkent het belang van het fysieke, mentale en emotionele welzijn van een huismeid.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2623   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift