"Situatie in Paraguay is niet ernstig maar wel delicaat"

Niet ernstig maar wel delicaat. Meer wil de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) voorlopig niet kwijt over de politieke crisis in Paraguay die ontstond na de afzetting van president Lugo. Mensenrechtenorganisaties betreuren dat ze niet ontvangen zijn door de OAS-missie.

De OAS-delegatie onder leiding van secretaris-generaal José Miguel Insulza, was de voorbije twee dagen in Paraguay om er te praten met vertegenwoordigers van politieke partijen, mediabedrijven, grote landbouwproducenten, ondernemers, boeren en inheemse Paraguayanen.

Open

Haar conclusies maakt de missie pas maandag bekend. “Er heerst rust, de situatie is niet ernstig maar wel delicaat”, wilde Insulza alleen kwijt. Hij had de indruk dat alle geconsulteerde sectoren zich open opstelden.

President Fernando Lugo werd op 22 juni afgezet door het parlement in de nasleep van een bloedige confrontatie tussen politie en landloze boeren die aan zeventien mensen het leven had gekost.

Dictatuur van Stroessner

De mensenrechtenorganisaties waren er niet blij mee dat de OAS-delegatie hen niet had willen ontvangen. Ze hielden daarom een manifestatie bij de luchthaven, toen de delegatie vertrok.

“De mensenrechtenbeweging kan niet genegeerd worden wanneer er een parlementaire staatsgreep gepleegd is zoals nu”, zegt Elba Núñez van Codehupy, de koepel van mensenrechtenorganisaties in Paraguay.

Volgens Núñez wordt de sociale strijd meer dan ooit gecriminaliseerd sinds de afzetting van Lugo en hebben activisten zelfs al bedreigingen gekregen. “Het doet ons denken aan de dictatuur van Alfredo Stroessner.” Stroessner was aan de macht van 1954 tot 1989.

Pariastaat

De OAS-conclusies zijn belangrijk in het licht van de buitenlandse sancties  die Paraguay kreeg opgelegd, zegt politiek analist José Carlos Rodríguez. Het land werd geschorst in de Mercosur en Unasur, twee Zuid-Amerikaanse landenorganisaties, en de nieuwe regering onder leiding van de vroegere vicepresident Federico Franco, is nog niet erkend door landen als de VS, Canada en Mexico. Alleen Taiwan en het Vaticaan hebben de nieuwe regering officieel erkend.

Rodríguez noemt de situatie zorgwekkend omdat Paraguay zich momenteel bij geen enkele internationale instantie kan verdedigen. “Paraguay is op dit moment een pariastaat.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.