"Situatie rond vluchtelingenkampen is tikkende tijdbom"

In het Keniaanse Dadaab stromen duizenden ontheemden uit Somalië, Ethiopië en Kenia toe. “Ze hebben in weken niets gegeten en reizen zeer lange tijd in zeer moeilijke omstandigheden”, getuigen hulpverleners.

  • Rebecca Blackwell Droogte in Oost-Afrika leidt tot vluchtelingenstroom. Rebecca Blackwell

Honderdduizenden mensen blijven op de vlucht voor de droogte in het gebied. Ze stappen dagenlang op zoek naar voedsel en water. Volgens dokters in Dadaab lijden de meeste kinderen aan acute ondervoeding en gerelateerde complicaties zoals bloedarmoede.

“De kinderen hebben aandoeningen waarbij hun huid los laat door een tekort aan voedingsstoffen”, verklaart dokter Milhia Abdul Kader. “Ze zijn er erg aan toe wanneer ze hier arriveren.”

Vooral vrouwen en zeer jonge kinderen komen aan in de kampen. “Elke morgen dagen honderden op voor registratie, in de hoop al enkele basismiddelen te krijgen. Maar het proces duurt lang en mensen moeten hier dagenlang wachten na een lange voettocht”, vertelt Azad Essa van Al Jazeera vanuit Dadaab.

Tijdbom

Nog eens duizenden wachten buiten het kamp in Dadaab. “De mensen die hier toekomen zijn echt wanhopig”, zegt Andrew Wander van de Britse ngo Save the Children. “Ze hebben wekenlang niets gegeten.” Volgens Wander bereiken dagelijks 1500 mensen Dadaab en is de situatie “zeer ernstig”. Volgens dokters van Artsen Zonder Grenzen barsten de kampen uit hun voegen.

“De situatie rond de kampen is een tikkende tijdbom”, aldus Essa. “Er zijn duizenden hutjes opgetrokken met takken en plastic zeilen die de VN uitdelen. Deze vluchtelingen zijn geregistreerd, maar er is geen plaats voor hen in een van de drie kampen, dus hebben ze zelf maar een kamp gebouwd.”

Guterres

Naast medische hulp proberen agentschappen ook voedsel en water te verdelen onder de honderdduizenden die Dadaab bereiken. “Hulp verlenen in Somalië is een zeer hoge prioriteit. De mensen die we hier zien in zo’n wanhopige situatie, zouden veel beter gediend zijn met hulp in hun eigen land”, verklaart de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Antonio Guterres.

Hij was op bezoek in Dadaab en omschreef de situatie in het door droogte geteisterde Somalië als de “ergste humanitaire ramp” ter wereld. Guterres deed een oproep tot massale steun van de internationale gemeenschap.

Het epicentrum van de droogte ligt op de grens tussen Kenia, Ethiopië en Somalië. In dit nomadische gebied zijn families erg afhankelijk van vee. Ook Oeganda en Djibouti werden getroffen door de crisis.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.