Slaan katholieken in 2008 links- of rechtsaf?

Voor wie kiezen de 67 miljoen katholieken in de VS volgend jaar? Ooit waren ze trouwe aanhangers van de Democratische Partij, maar de afgelopen twintig jaar werden ze flink gepaaid door de Republikeinen. Maar de slinger gaat heen en weer.
Bij de presidentsverkiezingen van 2004 richtten de Republikeinen zich samen met een team van hoge neoconservatieve katholieken expliciet op de katholieke kiezers. Ze bespeelden twee strijdthema’s uit de zogenaamde cultuuroorlog: abortus en het homohuwelijk.
Een goede keuze: van de traditionele voorkeur van de katholieke kiezers voor Democratische kandidaten was niets meer te merken. In 2004 viel het katholieke stemgedrag bijna samen met dat van de rest van de bevolking. George W. Bush kreeg 52 procent van de katholieke stemmen, duidelijk meer dan zijn 47 procent van vier jaar eerder en meer dan de 47 procent die naar John Kerry ging.
Maar tijdens de nationale verkiezingen in 2006 stemden van de 67 miljoen katholieken in de VS alweer 55 procent op de Democraten. Vooral in staten als Pennsylvania en Ohio gaf dat de doorslag.
“Katholieken volgen helemaal niet zo trouw de mening van de bisschoppen”, zegt Jon O’Brien, voorzitter van Catholics for a Free Choice. “Abortus staat onderaan hun lijstje, al doen conservatieven dat anders voorkomen.”
U.S. News & World Report bracht onlangs naar buiten dat de Democraten voor de verkiezingen van 2006 een eigen project waren begonnen om “de afname van de katholieke steun te keren”. De Democraten wisten in die campagne duidelijk weer meer raad met het praten over geloof. Ze probeerden het debat over waarden te verbreden naar armoede, gezondheidszorg, het milieu en zorg voor aidspatiënten.
De Democraten profiteerden er bovendien van dat een belangrijke naam binnen de Republikeinse campagne om meer katholieke stemmen te ronselen, de conservatieve katholieke woordvoerder Deal Hudson, in de problemen was gekomen door een seksschandaal.
De katholieke stem wordt “heel belangrijk” in 2008, zegt Rev. Thomas J. Reese, een jezuïetenpriester en politiek commentator. “Katholieken hebben altijd voor de winnaar gestemd, behalve in 2000 - maar toen werd Bush president terwijl hij minder stemmen had. De katholieken zijn de belangrijkste doorslaggevende stem in het land.”
Reese wijst er ook op dat migratie een belangrijk thema is voor de Spaanstalige katholieken, “en dat thema drijft hen uit de armen van de Republikeinen”.
De Democraten hebben hun front nu verbreed. De Democratische Nationale Vergadering heeft zelfs de afdelingen in de verschillende staten voorzien van namenlijsten van katholieke kiezers met het oog op de verkiezing van 4 november 2008.
De conservatieve Hudson blijft actief in het winnen van katholieken voor Religieus Rechts. Op zijn website leurt hij met een nieuwe 5-CD-set met “De waarheid over Religieus Rechts” om “alle linkse aanvallen op christenen te kunnen weerleggen”. Want een aanval op Religieus Rechts is een aanval op gelovige katholieken, aldus Hudson.
“Sommige katholieken horen bij religieus rechts”, zegt John Green, senior onderzoeker aan het Pew Forum on Religion and Public Life. “Maar gematigde en progressieve katholieken hebben heel andere politieke ideeën.”
Veel van de thema’s uit 2006 die katholieken en Democraten bij elkaar brachten - Irak, gezondheidszorg, immigratie - liggen in 2008 nog steeds op tafel. “Maar,” zegt Green, “we weten nog niet wie onze presidentskandidaat wordt en dat kan nog veel veranderen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.