Slachtoffers kopen aandelen omstreden Braziliaanse mijnbedrijf

In Brazilië hebben slachtoffers van Vale, het op een na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, aandelen gekocht van het bedrijf. Ze willen zich op die manier laten horen.

  • IPS/Fabíola Ortiz Protest van slachtoffers van de uitbatingen van het mijnbedrijf Vale Vale in Rio de Janeiro. IPS/Fabíola Ortiz

Zes leden van het Internationale Netwerk van Slachtoffers van Vale waren gisteren (woensdag) aanwezig op de aandeelhoudersvergadering van Vale in Rio de Janeiro. Daarop waren vijftig aandeelhouders aanwezig.

Permanente vervuiling

Danilo Chammas, advocaat van het netwerk, spreekt van een succes. De zes kregen het woord. “Het was positief dat we de mogelijkheid kregen om in dialoog te gaan, evenwel zonder uitzicht op verandering. Onze bedoeling is de aandeelhouders een kant te laten zien die ze niet kennen, een kant waarmee ze ook rekening moeten houden.”

Volgens berekeningen van sociale organisaties bracht Vale in 2010 schade toe aan een gebied van 741 vierkante kilometer groot. Sinds de komst van Vale naar het dorp Piquiá de Baixo spreken de 380 families die er wonen van permanente vervuiling lucht, water en bodem.

“Piquiá de Baixo zal ophouden te bestaan”, zegt “Seu” Edvard Dantas (69), een van dorpsbewoners die naar Rio de Janeiro gekomen is. “We worden verplicht om naar een andere plaats te verhuizen, een alternatief is er niet. De treinen met mineralen van Vale doorkruisen het dorp, het reservoir bevindt zich boven ons dorp, de vijf staalfabrieken bevinden zich bijna boven onze tuinen.” Hij zegt dat nu vaker longkanker en ademhalingsziekten voorkomen in het dorp als gevolg van het stof.

Dood van vijftien werknemers

Het kopen van aandelen van multinationals is een gangbare praktijk bij sociale bewegingen en andere organisaties die een bedrijf onder druk willen zetten. Het geeft hen toegang tot de aandeelhoudersvergaderingen. Op die bijeenkomsten ontvangen de investeerders informatie over de koers die het bedrijf wil varen en kunnen ze vragen stellen aan de bestuurders.

Vorig jaar publiceerde het Internationale Netwerk van Slachtoffers van Vale een rapport waarin ook de verslechterende arbeidsomstandigheden in het bedrijf werden aangeklaagd. Het bedrijf zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de dood van vijftien werknemers tussen 2010 en 2012.

Ook in andere landen ligt Vale onder vuur. Zo moesten in Mozambique 1300 families verhuizen voor een nieuwe steenkoolmijn van de Braziliaanse multinational. Ze kregen nieuwe huizen van het bedrijf maar die vertoonden structurele gebruiken en beschikten zelfs niet over drinkwater.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.