Slachtoffers van supermarktbrand in Paraguay nog steeds niet vergoed

De slachtoffers van de brand die vijf jaar geleden het leven kostte aan vierhonderd mensen, zijn nog steeds niet vergoed. Ze klagen over een trage, apathische justitie. De verantwoordelijken kwamen er met relatief lichte straffen van af, vinden de nabestaanden.
Het Hooggerechtshof bevestigde de gevangenisstraffen van 2,5 tot 12 jaar voor de eigenaar van de supermarkt, diens zoon, een veiligheidsagent en een bestuurslid. Ze komen er goedkoop vanaf, vinden de familieleden van de slachtoffers, want de maximumstraf voor dit soort delicten is 25 jaar in Paraguay.
De brand deed zich voor op 1 augustus 2004 in een filiaal van de supermarktketen Ycuá Bolaños, in een volkswijk van de hoofdstad Asunción. Er waren op dat moment meer dan achthonderd mensen aanwezig. De oorzaak was een gasexplosie in de keuken. Het vuur verspreidde zich razendsnel over de twee verdiepingen.
401 mensen kwamen om. Van de 361 gewonden hielden er 22 zware letsels aan over, zoals de verminking van het gezicht of andere lichaamsdelen.

Deuren gesloten


Getuigen zeggen dat de winkelverantwoordelijken bij de brand de deuren sloten om diefstal te vermijden. Daardoor zaten veel mensen als ratten in de val.
Carmen Rivarola, voorzitter van de Vereniging van Slachtoffers van Ycuá Bolaños, zegt dat de justitie traag, apathisch en niet efficiënt gewerkt heeft en dat de uitspraak door het Hooggerechtshof er pas gekomen is na een lange juridische strijd door de slachtoffers.
Volgens de slachtofferorganisatie werden 5000 gezinnen rechtstreeks en 69.000 personen onrechtstreeks getroffen door de brand.

Schadevergoeding


Nu het Hooggerechtshof uitspraak heeft gedaan, kan men aan schadevergoedingen denken. Ook dat dreigt een lijdensweg te worden. “We hebben er geen idee van hoeveel personen schadeloos gesteld zullen worden en hoeveel ze zullen krijgen”, zegt Rivarola. “Het gaat om een lastig en zeer gecompliceerd proces.”
“Gezien het aantal slachtoffers en de dure behandelingen zal een rechtvaardige schadevergoeding niet mogelijk zijn zonder de actieve tussenkomst van de staat”, zegt Ricardo Lataza, advocaat van 137 slachtoffers.
Volgens Lataza zijn zowel de eigenaars, de constructeur als de overheid aansprakelijk.
De strafzaak tegen de overheid, een van de vier onderzoeken in deze zaak, werd  in 2006 werd geseponeerd. Vanaf dat moment werd de zaak “definitief geprivatiseerd en richtte men zich nog nauwelijks of op de bestraffing van de privéverantwoordelijken”, zegt Ade Galeano, van de Nationale Vereniging van Ngo’s, in het laatste jaarrapport van de Vereniging voor Mensenrechten van Paraguay (Codehupy).
Volgens Galeano is dat “geen kleine kwestie in een samenleving waarin de Staat doorgaans afwezig is en geen controle bestaat op fundamentele sectoren van de economie, waardoor tragedies ontstaan.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.