Slechts 74 allochtonen op kieslijsten

Van de 1.104 kandidaten op de kieslijsten voor de Kamer van de acht Vlaamse partijen zijn er 74 allochtoon (of 5,8%), terwijl hun aanwezigheid in de bevolking in Vlaanderen 13,3% bedraagt (of 21,6% met Brussel erbij). Voor de Senaat bedraagt het percentage kandidaten van allochtone afkomst zelfs maar 5,4%.
Dat blijkt uit een telling van de kandidatenlijsten door Non-Profitdata, dat de allochtone kandidaten per partij geturfd heeft via naamherkenning, een techniek die volgens de makers van het rapport voor 95% representatief is. Vergeleken met hun aanwezigheid in de bevolking komen de allochtonen 160 kandidaten te kort op de kieslijsten voor de Kamer en 57 voor de Senaat.
PVDA blijkt de grootste vertegenwoordiging allochtone kandidaten te hebben voor de Kamer (18,1%), op de tweede plaats volgt sp.a (11,6%) met daarna Groen! (8,7%). Cd&V, N-VA en Open VLD hebben 3,6% allochtone kandidaten op hun lijsten.

Provincies


De provincie Oost-Vlaanderen bereikt de grootste vertegenwoordiging allochtone kandidaten voor de Kamer met 76%, Limburg volgt met 52% en Antwerpen met 48%. De kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde laat een grote discrepantie zien, met slechts 22% equivalente vertegenwoordiging van allochtonen. West-Vlaanderen en Leuven bengelen helemaal achteraan.

‘Ruim onvoldoende’


‘De Nederlandstalige kieslijsten halen een ruime onvoldoende. Hoewel de samenleving steeds diverser wordt, dreigt de stem van de etnisch-culturele minderheden in het volgende parlement nauwelijks gehoord te worden. Politici met etnische roots moeten we namelijk vaak met een vergrootglas zoeken op de kieslijsten’, zegt Naima Charkaoui, directeur van het Minderhedenforum.
‘Het ziet er kortom niet naar uit dat een correcte afspiegeling van de bevolking in Kamer en Senaat na 13 juni een stapje dichterbij komt.’ Momenteel zijn er 3 Nederlandstalige Kamerleden en 1 Senator met een etnisch-culturele achtergrond.’
Lees het volledig rapport

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.